Банкеръ Daily

Новини

Мирослав Найденов връчи наградата „Деметра” на „Фермер номер 1 на Тракия”

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов връчи наградата „Деметра” на „Фермер номер 1 на Тракия” – Десислав Генов, участник в Конкурса за Иновации на Международната селскостопанска изложба „Агра” в град Пловдив, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Десислав Генов разполага с 3 модерно оборудвани ферми в Стряма, Церетелово и Драганово за отглеждане на 70 хил. патици. Той изнася черен дроб за Франция и Белгия и има два одобрени проекта за европейско финансиране.
Министър Найденов връчи приза за Български иновативен продукт на Института по растителни генетични ресурси за първия в България зимуващ голозърнест овес, сорт ИРГР Марина.
Освен тях бяха връчени награди в още 6 различни категории от които: „Машини, инвентар и технологии за растениевъдство” на Мюлер електроник GmbH KG; „Машини, инсталации и технологии за животновъдството” на фирма De Laval – Швеция; „Торове и препарати за селското стопанство” на Агрополихим АД; „Научна дейност и разработки” на Института по полски култури в Чирпан и раздел „Животновъдство” на БОНМИКС ЕООД
В своето приветствие министърът на земеделието и храните сподели, че иновациите са тема, която предполага, да гледаме в перспектива, да развиваме новото и модерно начало в земеделския отрасъл и държавата е готова да помогне за това, защото от утре в бюджета за българското земеделие влизат над 1 млрд. лева.
Сред официалните гости на вечерята бяха кметът на община Пловдив, Славчо Атанасов и изпълнителният директор на Пловдивския панаир Богомил Бонев, а също и Аташето по селскостопански въпроси към посолството на Кралство Нидерландия – Хераман ван Висен и почетните консули на Република Турция, Армения и Италия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във