Банкеръ Daily

Новини

Мирослав Найденов: Твърде малко кравеферми покриват еврокритериите и може да бъдат затворени

Твърде малко кравеферми покриват еврокритериите и може да бъдат затворени. Това заяви пред ТВ 7 министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. „Много малко кравеферми у нас покриват еврокритериите и има опасност те да бъдат затворени“, алармира земеделският министър. Това би трябвало да стане до декември. Има вероятност България да поиска отстрочка за въвеждането на евроизискванията за качество с още една година. Ако това стане обаче, кравефермите ще имат по шест месеца да минат от третата най-ниска категория във втората, както и още шест месеца да постигнат евронивата на качество и да преминат в най-високата първа категория.
Министърът разясни идеята за регионална хранителна банка, която беше договорена по време на вчерашното общо заседание на българския и израелския кабинет. Министър Найденов подчерта, че страната ни притежава едни от най-плодородните и чисти земи, което съчетано с напредналата израелска технология може да доведе до доста добри резултати.
Относно темата за вноса на храни, плодове и зеленчуци от страни от ЕС и протестите на българските производители срещу това, земеделският министър пак припомни, че България не може да спре свободното движение на стоки в рамките на ЕС.
На въпрос за облагането с данъци на земеделските производители, Мирослав Найденов обясни, че от 2010 г. действително всички техни приходи вече се облагат с данък. Реално обаче, данъкът е само 4%, защото 60% от печалбата се признава за инвестиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във