Банкеръ Daily

Новини

Мирослав Найденов предостави храни на социално слаби хора по програма „Благотворителност”

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров предоставиха храни на социално слаби хора по програма bdquo;Благотворителностrdquo; в Пловдив.


bdquo;Програмата се финансира изцяло с европейски средства и е насочена към най-уязвимите слоеве от обществотоrdquo;, заяви министър Найденов. Бюджетът е в размер на 11 042 840 евро, които включват 103 318 тона интервенционни запаси и финансов ресурс за транспортни и административни разходи. Министърът напомни, че храните се раздават персонално по предварително изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане.


Право на подпомагане от програма bdquo;Благотворителностrdquo; имат граждани, които са получили енергийна помощ от дирекция bdquo;Социално подпомаганеrdquo; през отоплителен сезон 2010/2011г. С промени в наредбата за разпределяне на храни от интервенционните запаси за социално слаби лица, внесени по инициатива на ДФЗ и МЗХ в подпомагането бяха включени още две целеви групи. Първата обхваща майките и осиновителките, които получават помощи за дете до едногодишна възраст, а втората ndash; семействата на деца с увреждания. Двете нови социални групи бяха включени във втория благотворителен транш.


Всеки, който има право на подпомагане, ще получи на трети транш пакет с 25,220 кг хранителни продукти. Помощите се получават само срещу представянето на лична карта от правоимащото лице или срещу нотариално заверено пълномощно. В случай, че някой е пропуснал да вземе помощите си от първия и втория транш, може да ги получи при настоящото раздаване.


От 1 до 22 ноември ще бъде осъществен последният ndash; трети транш за предоставяне на хранителни продукти по програма bdquo;Благотворителностrdquo;. Схемата се прилага от ДФ bdquo;Земеделиеrdquo; в партньорство с Българския червен кръст (БЧК) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). За целта са разкрити над 342 временни пункта на БЧК в цялата страна, a доброволци раздават помощите в тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във