Банкеръ Daily

Новини

Мирослав Найденов: Осигурени са 293 млн. лв. за национални доплащания на площ за 2010 г.

В бюджета за 2011 г. е предвиден ресурс от 293 374 000 лв. за национални доплащания на площ за 2010 г., с което министерство на земеделието и храните спази договореностите си с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той увери, че средствата ще се изплатят до 15 март 2011 г, както е договорено в меморандума, подписан на 8 юни т. г. от министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, министърът на земеделието и храните и председателя на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева с представители на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Министърът припомни, че европейския регламент разрешава националните доплащания да се изплащат до 30 юни 2011-а. В бюджета за 2011 г. за земеделието е отделена максималната възможна сума на фона на останалите сектори в страната, които изпитват затруднения, като например здравеопазване и образование, посочи министър Найденов. В заложената в бюджета сума е спазена договореността със зърнената асоцияция национални доплащания да са 10 лв. на декар площ, като в тях е включен компонента за отпадналите облекчения за акциза върху газьола.
Ще бъде изпълнена и договореността в меморандума за изплащане на европейските субсидии, след като страната ни изпълни условията на Европейската комисия, наложени в екшън плана, подписан от предишното правителство. В момента интензивно и в срок се работи по актуализацията на ортофотокартата, като съгласно договореностите с ЕК, това трябва да стане до 31 януари 2011 година. Преди тази дата ЕК не допуска да се изплащат европейски средства за субсидиране, обясни Найденов.
Изпълнена е и договореността с Националната асоциация на зърнопроизводителите за издаване своевременно на удостоверения от Държавен фонд „Земеделие” на земеделските производители за площта, подлежаща на подпомагане с цел улесняване кредитирането им.
По договореността за своевременно нотифициране на данъчните облекчения за земеделските производители, в момента тече процедура по изготвянето на такава нотификация за акциза за горивата за 2011 година. Експерти на Асоциацията участват със становища в изготвянето на тези нотификации, припомни още министър Найденов.
Той припомни, че според данни на Световния икономически форум в Давос България е на първо място в Европа по предоставяне на земеделски субсидии спрямо Брутния си вътрешен продукт. Въпреки световната икономическа криза, министърът на земеделието и храните осигури достатъчно средства за сектора, в това число за национални доплащания към преките плащания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във