Банкеръ Daily

Новини

Мирослав Найденов: Обмисля се каймата „Стара планина” да е само от прясно месо

Обмисля се в стандарта „Стара планина” при производството на кайма да се използва само прясно месо. Това обяви министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща с ръководствата на животновъдните организации при премиера Бойко Борисов. Според министъра по този начин ще бъде стимулирано българското животновъдство. Министърът категорично е против допускането на соя в стандарта „Стара планина”.
Върнат е лицензът за производство на фирмата „Сами М”, допълни той. Останалите три фирми, чийто проби бяха позитивни за соя, не са я вложили умишлено, но формално стандартът е нарушен. От ДВСК ще направят предложение, какви да бъдат паричните санкции за тях.
С Националното сдружение на общините в България ще се обсъди възможността пасища и мери да се предоставят с предимство на животновъдите. В момента те се раздавали по-скоро на хора, които нямат животни, каза министърът след срещата.
Според него ще се търсят резерви, за да няма намаление на субсидията за глава животно за 2011 година и тя да остане на нивото от тази година. За първи път ще има държавна помощ за сектор „Биволовъдство” в размер на 1.2 млн. лева, подчерта министърът на срещата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във