Банкеръ Daily

Новини

Мирослав Найденов обеща среща на птицевъдите със Симеон Дяноков заради доплащанията

Земеделският министър Мирослав Найденов обеща среща на птицевъдите с финансовия министър Симеон Данков, на която да обсъдят проблемите, свързани с националните доплащания за животновъдния сектор, както и с високите цени на фуражите и исканията за диференцирани ставки. Това стана по врме на национално съвещание на Съюза на птицевъдите в България, което се провежда за първи път след прекъсване от няколко години. Найденов посочи още, че предвид на очакваната добра година в зърнопроизводството, се надява да има стабилизиране на цените и на фуражите.
Според птицевъдите проблеми в сектора са наложили възстановяването на практиката за срещи на национално равнище. Проблемите, изтъкнати от съюза, са високите цени на фуражите, натискът на сивата икономика, необходимостта от изпълнение на крайните срокове за изпълнение на изискванията на ЕС за хуманно отношение към животните, както и не на последно място нарасналата конкуренция в рамките на много по-широкият вече отворен европейски пазар.
Министър Найденов подчерта, че не може да се разчита на удължаване на срока за изпълнение на европейските изисквания за хуманно отношение към сектора, и че всъщност са предоставени много възможности за финансово подпомагане по Програмата за развитие на селските райони, от които той може да се възползва.
Птицевъдите получиха детайлна информация за стартиращите прозорци за прием на документи по Програмата за селските райони 2007 – 2013 от заместник-директора на Държавен фонд „Земеделие” Свилен Колев, както и от представители на Управляващия орган на програмата за всички мерки и направления на подпомагане, от които биха могли да се възползват. На срещата присъстваха още директорът на дирекция „Животновъдство” Кирил Кирков, „Държавни помощи и регулации” Дора Ненова, както и директорът на дирекция „Контрол на храни” към Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински, които взеха участие в дискусиите в рамките на националното съвещание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във