Банкеръ Daily

Новини

Мирослав Найденов и Вежди Рашидов откриват събор-изложението „Златни ръце български”

Министърът на земеделието Мирослав Найденов и министърът на културата Вежди Рашидов ще открият събор-изложението „Златни ръце български” в село Челопек, в събота, 5 март. Съборът се провежда за първи път, а организатори са Инициативен комитет, кметство на Челопек и Регионалният исторически музей на Враца.
Инициативният комитет има желание да направи музей на народното творчество, по специално на материалната култура като експонатите могат да бъдат изложени в сграда, която е недостроена и ще се търсят начини за дострояването й. Идеята на събора е да се покажат различни предмети, инструменти и изделия от бита на хората в близкото минало и в съвременността. Ще могат да се видят черги, халища, губери, изделия от дърво, плетени чорапи, тъкани кърпи, торбички, както и традиционни ястия от региона.
На събитието се очаква да присъстват Врачанският митрополит Калиник, Траянополски Епископ Киприян, който ще отслужи литургия в храм “Св. Димитър” в с. Челопек, народните представители Николай Коцев и д-р Янко Здравков, Пепа Владимирова - областен управител на Враца, ръководството на Община Враца и други официални гости.

Facebook logo
Бъдете с нас и във