Банкеръ Daily

Новини

Мирослав Найденов: Бюджет 2013 е социален

Бюджет 2013 е социален. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в сутрешния блок на БТВ. Фокусът в дискусията по него обаче се изместил от това послание върху предложения данък върху лихвата, който предизвикал консолидирана негативна реакция в обществото.


Добри новини има по отношение на износа. Пазарите в Близкия изток, Русия, се отварят, заяви още Найденов. По време на посещението си в Руската Федерация той е договорил възстановяването на т.нар. bdquo;Зелен коридорrdquo;, по който България изнасяше български селскостопански продукти към бившия Съветски съюз.


bdquo;В Русия казват bdquo;Плод и Зеленчукrdquo;, което е българизъм, наричат всяко бялото сирене ndash; българско, казват на всички консерви bdquo;българскиrdquo;, дори на произведението в Китай,rdquo; отбеляза министърът на земеделието.


По време на българското посещение в Москва впечатление направила носталгията на руснаците по българските продукти. В близко бъдеще руският колега на Найденов ще върне жеста и ще посети България начело на голяма бизнес-делегация.


Найденов коментира ситуацията със свитото потребление у нас. Според него обаче тенденцията се наблюдавала най-вече по отношение на по-скъпите, по-луксозни стоки. В европейските държави потреблението на луксозните стоки също било на критични нива.


bdquo;Почти 2/3 от храната на българина се изхвърляше преди кризата, която до известна степен ни дисциплинира.rdquo; Така Найденов коментира статистическите данни, че повече от 70% от българите, приготвят буркани за тази зима. Намаленото потребление е бич и за търговците, посочи още аграрният министър. Затова и кампанията bdquo;Истински евтина коледаrdquo; има идея промоциите да започнат още преди коледните и новогодишните празници, т.е. по-рано от декември. Те ще са насочени към продукти, произведени в България, а вестниците, които организират кампанията ще публикуват на страниците си информация къде и какви стоки се продават на по-ниски цени. Инициативата е продължение на договореното от правителството и три търговски вериги замразяване на цените на десетина хранителни стоки от първа необходимост, което беше в сила до октомври. Хляб, сирене, яйца, колбаси отново ще попаднат в т.нар. bdquo;социална кошницаrdquo; в обхвата на новата промоция.


Още близо 20 млн. евро ще отидат за най-бедните у нас през 2013 г., припомни Найденов. Средствата за храна се отпускат от Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във