Банкеръ Daily

Новини

Мирослав Найденов: 8 от 14 пилета са тъпкани с вода

Направихме съвместна проверка с Асоциацията на птицевъдите. Оказа се, че от 14 изследвани проби на големи производители, 8 са с наднормено съдържание на вода – от 27 до 51%. Това обяви в сутрешния блок на БТВ земеделският министър Мирослав Найденов. Това е голям проблем и масова практика. Фирмите ще бъдат санкционирани, а при следващо нарушение – катинар, закани се той. Пилешкото месо е храната на масовия потребител. Инжектирайки тези соли, това е по-опасно от Ешерихия коли. Преди време искахме да изследваме месото за наличие на антибиотици, но изненадващо, беше изтекла информация и пробите бяха чисти, разказа министърът.
Два са начините да бъде налята вода в месото. Единият е чрез бързо охлаждане, но масовата практика е чрез томблиране. Европейския регламент разрешава подобно нещо, но само при заготовка. Вървейки по тази линия фирмите се опитват да се спасят, оправдавайки се, че са правили заготовки. Наредбата е готова – фирмите ще са длъжни да обявяват вложеното водно съдържание. Със сигурност на пазара ще останат тези, които играят по правилата, закани се Найденов. Фирмите не слагат хормони. Ако пилетата се хранят с това, което трябва, те растат достатъчно бързо. Солевите разтвори обаче не са по-малко опасни. Солта води до задържане на вода, а това не е полезно, коментира той.
Последният внос на испански краставици е осъществен през месец март
От тогава няма внос. Направени са доста проби, лабораториите работят дори през почивните дни. Няма Ешерихия коли у нас. Първото известие за някакво съмнение идва на 22 май. Тогава Германия алармира за подозрение за хемолитично-уремичен синдром, допълни той.
Ешерихия коли е нормален причинител, който се проявява, най-вече при лоша хигиена и най-вече в горещините. Има престрелки между Германия и Испания, но последната отрича, а и няма смъртен случай там. Германия твърди, че заразата идва от естествен оборски тор. Испания пък смята, че заразяването е станало по време на транспорта. Няма категорично доказателство по въпроса. Предстои ЕК да се произнесе, обясни министърът.
Категорично заразата не е във вътрешността на зеленчука замърсяването е по кората. Нека потребителите търсят българското. Нашите служби изследват зеленчуците ни постоянно. Търсят се предимно пестицидите, но се проверява и за това. Ако не сте сигурни за произхода, най-сигурно измийте зеленчуците, а още по-добре, направо ги обелете, посъветва Найденов.
Категорично - единственото установено наличие на зараза има в краставиците, допълни той. Знаете истерията с птичия и свинския грип, преди това беше лудата крава. Това всеки път е директен удар срещу производството. При всички смъртни случаи в Германия, само три категорично са причинени от Ешерихия коли. Определено има психоза, но ние имаме система, която работи, заяви земеделският министър.
У нас нямаме официални данни някой да е починал от натравяне с храна
Имахме случай в Дупница, за който имаше съмнения, че са се натровили с домашни консерви, но се оказа етилов алкохол. Системата у нас е задействана. Само преди няколко месеца ние спряхме няколко тона зеленчуци от Йордания. България помогна за създаване на лаборатория в страната, припомни Найденов.
Не ми е искана оставката. Не върви да говоря за себе си, но трябва да кажа, че аграрният сектор е единственият със скок през изминалата година. Износът е нараснал с 24%. Изнесли сме с 1 млрд. долара повече отколкото сме внесли. Само преди дни ние изплатихме 94,4% от субсидиите на земеделците.
Аз съм аграрен министър и ще се изразя така: Плодните дръвчета се брулят. Така министърът коментира атаките срещу него. В последната година всички социологически агенции ме поставят в топ десет на политиците, припомни той.
Рано или късно ще си отида, дали в края на мандата, или преди това, ще реши само премиерът. Ще остана обаче запомнен поне с ангажимента ми към това, което слагаме на трапезата, заяви Найденов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във