Банкеръ Daily

Новини

Министърът на Военноморските сили на САЩ Рей Мейбъс разгледа новите археологически открития под базиликата „Света София”

Министърът на Военноморските сили на САЩ Рей Мейбъс разгледа новите археологически открития под базиликата bdquo;Света Софияrdquo;. Като негов гид в обиколката се изяви министърът на културата Вежди Рашидов. В подземията под базиликата се спусна и министърът на отбраната Аню Ангелов.


Рей Мейбъс пожела да се запознае с уникалните находки, след като премиерът Бойко Борисов му разказа по-рано днес за паметниците на културата, съхранени в подземията на bdquo;Света Софияrdquo; - една от най-значимите архитектурни ценности, запазени от ранното християнство в Югоизточна Европа със световно значение.


Мейбъс бе силно впечатлен от запазените останки от некропола под базиликата. Той направи много снимки на съхранените и експонирани артефакти. Министърът на Военноморските сили на САЩ изрази пред Вежди Рашидов желанито си да присъства на официалното откриване на археологическия музей bdquo;Света Софияrdquo;, което се очаква да стане през 2012 година. Министърът на културата обеща да покани Мейбъс на церемонията, за да види вече завършения обект. Рашидов запозна американския гост и министър Аню Ангелов с извършващите се в момента дейности по превръщането на археологическото ниво на базиликата bdquo;Св. Софияrdquo; в един от най-атрактивните и красиви музеи в Европа. Археологическите разкопки се осъществяват със съдействието на Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Столичната община.


Управляващият орган на Оперативна програма bdquo;Регионално развитиеrdquo; одобри преди по-малко от месец тръжната документация за ремонт и благоустрояване на архитектурен музей bdquo;Света Софияrdquo; по проект на Министерство на културата. Той ще се изпълни с европейско финансиране от 670 000 лв. Предвидените строително-ремонтни работи включват: изграждане на ефективно (художествено, музейно) осветление, съобразяващо се със специфичната конфигурация на съхранените, консервирани и експонирани археологически артефакти; изграждане на специална вентилационна инсталация; изграждане на комуникационно обзавеждане.


Предвижда се до няколко месеца и гробницата на Хонорий до църквата bdquo;Св. Софияrdquo; да бъде покрита със стъклен покрив и експонирана за посетители. Предполага се, че гробницата е от края на четвърти век, в нея е имало стенописи с кръстове и лозници. Смята се, че Хонорий е бил духовно лице в Сердика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във