Банкеръ Daily

Новини

МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА НАГАРДИ ПОСЛАНИКА НА САЩ С ОРДЕН

Министърът на отбраната Николай Цонев награди днес, 20 май, извънредния и пълномощен посланик на САЩ в Република България Н. Пр. Джон Байърли с почетен знак „Свети Георги” – I-ва степен. Отличието се дава за особени заслуги в развитието и укрепването на двустранното сътрудничество в областта на отбраната и по повод окончателното му отпътуване от страната.
Джон Байърли е първият носител на най-високото отличие на Министерството на отбраната, откакто то е учредено, отбеляза министър Цонев. Почетният знак „Свети Георги” се дава на един голям приятел на България, който има изключителни заслуги за развитието на двустранните отношения, допълни той. Министър Цонев пожела успех на посланика в новата му длъжност.
Байърли каза, че почетният знак е признание за усилията на целия екип, работил с него. Той изтъкна важността на провежданите съвместни българо-американски учения и добрата съвместна работа в операциите в Ирак, Афганистан, Босна и Херцеговина и Косово.
Почетният знак „Свети Георги” е учреден с министерска заповед през месец юли 2007 година. Той се връчва на военнослужещи и граждански лица от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната, както и на български и чуждестранни граждани. Почетният знак е в два варианта. Първият вариант има три степени, а вторият вариант има две степени. Отличието се дава за заслуги, свързани с укрепването на сигурността и отбраната на страната и изграждането на Българската армия, както и за развитието и задълбочаването на двустранните отношения във военната област.

Facebook logo
Бъдете с нас и във