Банкеръ Daily

Новини

Министър Трайков обсъди с кипърския си колега варианти за стимулиране производството на електромобили

Опитът на Кипър при подпомагане производството на електромобили беше една от основните теми на разговора на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с министъра на търговията, индустрията и туризма на Кипър Антонис Пасхалидис. Двамата се срещнаха в рамките на конференцията „Електромобилите – предизвикателствата на новата мобилност, организирана от МИЕТ с подкрепата на Столичната община и Българската асоциация на електрическите превозни средства.
Към Министерството на търговията, индустрията и туризма в Кипър функционира фонд, от който се изплащат бонуси на всеки гражданин, закупил електрическа кола. Размерът на бонуса е 700 евро за всеки електромобил. Фондът набира постъпления от отчисления върху цената на електроенергията.
Министър Пасхалидис оцени високо инициативата на МИЕТ за провеждането на конференцията и обеща експертна помощ за българското правителство при въвеждането на стимули за това ново и перспективно производство.
Възможностите за използване на електромобилите в курортите също бяха една от обсъжданите теми по време на срещата между двамата министри. Като добър пример за използването на е-коли може да бъде посочен голфът, който съчетава атрактивен спорт с грижа за околната среда, в която се практикува.
Министър Трайков представи пред своя гост основните моменти в приетия наскоро от правителството проектозакон за ВЕИ и обсъди с колегата си възможностите за производството на ток от биомаса, където Кипър има добър опит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във