Банкеръ Daily

Новини

Министър Томислав Дончев връчи удостоверения на общинари от цялата страна, обучени да управляват европроекти

Министърът по управления на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев връчи днес, на официална церемония в Министерския съвет, удостоверения на общинари от цялата страна, обучени да управляват европроекти. Обучението е реализирано по проект на Централното координационно звено (ЦКЗ) за укрепване капацитета на регионалните и местни власти за усвояване на средствата от Структурните и Кохезионния фондове (СКФ) на Европейския съюз. Програмата за обучение включва седем учебни курса по следните модули: Рамка за развитие – Регионална политика на ЕС”, „Подготовка, управление и изпълнение на проекти, съфинансирани по СКФ”, „Финансово управление и финансов контрол на изпълнението на проекти, съфинансирани по СКФ”, „Публично – частно партньорство”, „Цел 3 на Кохезионната политика на ЕС – Европейско териториално сътрудничество”, „Държавни помощи” и „Обществени поръчки”.
За мен е важно с реализацията на този проект да сме допринесли за повишаване на вашите знания и умения за подготовка и управление на проекти, за да кандидатствате активно и добре подготвени за финансиране по европейските програми”, каза министър Томислав Дончев при връчването на удостоверенията. Той изказа специалната си благодарност към Националното сдружение на общините в Република България за доброто сътрудничество и активното съдействие при реализирането на обучителния процес, както и към всички експерти за положените усилия и постигнатите добри резултати.
Удостоверения за успешно завършено обучение вече имат 80 експерта от 22 общини: Бойница, Брацигово, Бургас, Варна, Грамада, Долни чифлик, Кричим, Летница, Медковец, Мъглиж, Невестино, Неделино, Плевен, Първомай, Сатовча, Смядово, Стара Загора, Стрелча, Твърдица, Тополовград, Трявна, Черноочене. Най-голям интерес към обучението са проявили общините Плевен и Долни чифлик, които са обучили екипи за разработване и управление на европейски проекти от съответно 12 и 10 свои служители.
В рамките на проекта на ЦКЗ „Укрепване капацитета на регионалните и местни власти за усвояване на средствата от СКФ на ЕС” е разработена и внедрена информационна система за дистанционно обучение, която осигурява висока достъпност за обучаващите се експерти. Те имат възможност да се обучават в удобно за тях време и сами избират интензивността на заниманията си. Проектът се финансира по Оперативна програма „Техническа помощ”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във