Банкеръ Daily

Новини

Министър Найденов ще иска отсрочка за кравефермите, които са II и III категория

Кравефермите, които са II-ра и III-та категория и няма да успеят да покрият евроизискванията до края на годината ще получат отсрочка, но на етапи. Това е съобщил министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на посещение на кравеферма край Сливен. Той е посетил кравефермата на земеделския производител Иван Хлебаров, които отглежда 120 крави, от които 60 дойни. Той е кандидатствал по 121 мярка Модернизиране на земеделските стопанства от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. по нитратната директива. От 2008 г. крафермата е I-ва категория и произведеното краве мляко се търгува на 75 ст. за литър, тъй като отговаря на всички изисквания.
Министър Найденов е посочил, че е много важно кравефермите да покрият европейските изисквания, тъй като срока за това изтича до края на годината. В момента в страната има 46 хил. кравеферми, от които само 2 000 са първа категория. Срокът за преструктурранто на българските кравеферми пред Еврокомисията е удължен от 18 на 24 месеца. Тези, които все още не са се преструктурирали ще получат отсрочка, но на етапи.
Примерно за III-та категория ще имат 6 месеца да станат II-ра и т.н. Министърът е подчертал, че ако те не се преструтурират няма да бъдат затворени насила, но никой няма да купува мляко от тях.
Министър Найденов е подчертал, че е много важно сектора да се преструктурира. Според него държавата прави всичко възможно, за да помага на животновъдите и е припомнил, че нисколихвените кредити са разсрочени и, че за животновъдите са осигурени допълнителни 20 млн. лева по де минимис. Министър Найденов е съобщил още, че бенефициентите, които са длъжници на НАП ще получат средствата си от Държавен фонд Земеделие, въпреки задълженията към държавата. Става въпрос за около 12 хил. бенефициента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във