Банкеръ Daily

Новини

МИНИСТЪР ГАЙДАРСКИ ИСКА ПОВЕЧЕ ВЛАСТ ВЪРХУ ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ

Министерство на здравеопазването и НЗОК ще направят всичко възможно да се улесни достъпът на болните до болниците и да се подобри качеството на обслужването. Това заяви на пресконференция министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски след като се срещна с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).
Министерството има много малко общо с управлението на общинските болници. Поради тази причина трябва да има промени в законодателството, за да може нещата да вървят по-добре, в унисон с Националната здравна стратегия, категоричен бе Гайдарски.
Здравният министър още едни път припомни, че тази година са отделени 8 милиона лева за общинските болници, които се намират в отдалечени или труднодостъпни райони. Той акцентира и върху проблемите с извън болничната помощ, която е оставена да се саморегулира. Цялата ни система е разбита в момента. Министерство на здравеопазването няма никакво участие в доболничната помощ, каза още Гайдарски.
Отчитам като грешка това, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е уведомила общините за намеренията, които има, и за промените, които смята да направи. Това е заявил пред представители на Националното сдружение на общините в Република България министър Гайдарски.
В тримесечен срок да се промени наредбата, която определя основния пакет от дейности изпълнявани от болниците и заплащани от Здравната каса, като бъдат откроени клиничните пътеки със социална значимост, е илооговорено още на срещата с кметовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във