Банкеръ Daily

Новини

Министър Евангелос Венизелос подготвя гърците за контролиран фалит

Контролиран фалит (selective default) е терминът с който отговаря на оценката на кредитните агенции, а не реален фалит - заяви в спешно свикана извънредна пресконференция гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос след края на срещата на финансовите министри от еврозоната.
В изказването си той уточни : Изразът контролиран фалит плаши ненужно хората. Така че, аз предпочитам да използвам английския термин selective default, подчерта Евангелос Венизелос.
Разликата, че при реалния фалит държавата спира плащанията по задълженията си както това направи България през февруари 1990 година. При контролирания фалит страната предупреждава кредиторите си че има опасност да изпадне в неплатежоспособност, след което те се събират и измислят финансова схема, която предвижда разсрочване и редукция на, за да не допусне това да се случи. При тази схема държавата признава затрудненията си, но кредиторите й прилагат план, при който тя не спира плащанията по задълженията си. Точно този сценарии се разиграва в момента между Гърция и Европейския съюз.
Брюксел разглежда 36 различни начина как технически ще се включи отлагането на плащанията по част от гръцките държавни облигации в следващите от три до пет години. Ако трябва да се чете между редовете изявлението на гръцкия финансов министър става ясно, че от септември тази година Гърция я чака контролиран фалит, при който кредиторите ще предпочетат да си вземат парите по-късно, отколкото никога. Това ще обрече Гърция на дълга и мъчителна зависимост от европейските институции, особено след като стана ясно, че страната не може да се справи с оздравителните мерки. Все още разходите в бюджета не намаляват, а събирането на приходи изостава, поради все по-големите финансови затруднения които изпитват гражданите и фирмите. Въпреки ситуацията на дълбока нестабилност, Венизелос обещава, че структурните промени и приватизационната програма ще бъдат изпълнени в срок. Тъй като, обаче, в Гърция политическите обещания рядко съответстват с реалните резултати, гръцкият финансов министър подчерта, че Европа ще даде политическата си подкрепа, дори и при непредвидени обстоятелства. В този смисъл гръцкият министър избира сценария страната да бъде обвързана за десетилетия км механизъм за стабилност пред евентуалното излизане от еврозоната и връщане към драхмата. Относно ликвидността на банковия сектор министър Венизелос подчерта, че няма да има особени проблеми, въпреки изолирането на гръцките банки от капиталовите пазари.
Във финансовия план за спасение на Гърция участва и Международния валутен фонд (МВФ). Петият транш от помощта, който се очаква да бъде даден след няколко дни, бе одобрен с политическо решение, защото страната не е изпълнила задачите по Меморандума. Това не се хареса на МВФ. Според икономически анализатори в Гърция, международната институция е поискала гаранции за 12-месечното финансиране на страната от Европа, за да продължи участието си в спасителния план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във