Банкеръ Daily

Новини

Министър Цвитков ще иска санкция за Гърция заради блокадата на границата

За трети път говорим едни и същи неща – блокада на гръцки фермери и шивачки. Ние строго осъждаме техните действия. Това заяви в предаването Тази сутрин на БТВ в коментар на поредната гръцка блокада на границата транспортният министър Александър Цветков. Ще поискаме Европейската комисия да стартира процедура за това, че южната ни съседка не спазва правилото за свободно движение на стоките в ЕС. Предишният път нямаше компенсации, надявам се сега да не е така. Това, че някой не спазва регламенти и закони не ни дава прави и ние да не ги спазваме. Днес ще има нота за гръцката страна, заяви Цветков.
Днес е Международният ден за безопасен интернет. Много се е говорило на тази тема. Мисля, че всички знаят какви опасности дебнат, но никой не взима мерки. Виртуалното пространство стана част от нашето ежедневие. Учениците прекарват повече от два-три часа в интернет и там за тях се случват много повече неща, отколкото в реалността.
Основните опасности, които се крият за децата в интернет са запознанствата с непознати – родителите трябва да бъдат особено нащрек за това. Другата основна опасност са сайтовете с опасно съдържание – такива, които могат да подтикнат децата ни към анорексия, например. Статистиката показва, че 20% от децата, които сърфират попадат на подобно съдържание, обясни министърът.
Най-важни са разговорите на родителите с децата. Отделете си свободно време, за да посърфирате с тях, посъветва той. Аз лично разговарях с моите две дъщери, ученички. Те знаят много за интернет, но едва ли осъзнават опасностите. Проверявайте компютъра на детето си контролирайте History-то на компютъра. Това става с простичката клавишна комбинация Ctrl. и H. Всички посетени сайтове се виждат, всичко посетено остава видимо.
Контролирайте какво посещава детето ви, разговаряйте. Всяко дете трябва да знае, че не трябва да дава име, адрес, лични данни, материално състояние на семейството си на непознати в интернет пространството. Те по никакъв начин не трябва да се среща с хора от интернет. Детето едва ли може да осъзнае всички опасности, които се крият в мрежата, затова сърфирайте заедно с децата си. Попитайте ги кои са любимите им сайтове и ги разгледайте заедно, призова транспортният министър.
Александър Цветков представи в студиото и книга, предназначена за безопасното ползване на интернет. Нейното заглавие е ”Наръчник по интернет грамотност” и се разпространява безплатно във всички пощенски клонове в окръжните градове. Нейна версия може да бъде изтеглена и от интернет сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Има и една друга простичка програма, наречена Child defender, която помага да бъде осъществен родителски контрол с помощта на интернет филтър. Тя е напълно безплатна и се използва лесно. Това на практика е един филтър, който предпазва отварянето на определени страници, обясни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във