Банкеръ Daily

Новини

Министър Ангелов участва в обсъждането на текущите военни операции на ЕС край бреговете на Сомалия и в Босна и Херцеговина

Министърът на отбраната Аню Ангелов участва в обсъждането на текущите операции на ЕС край бреговете на Сомалия и в Босна и Херцеговина по време на заседанието на Съвета „Външни работи” на Европейския съюз. Дискутирани бяха обще въпроси по развитието на военните способности и използването на военни сили и средства за преодоляването на последиците от природни бедствия. Това съобщиха от Министреството на отбраната.
В рамките на дискусията по операция „Алтея”, министър Ангелов обърна внимание на значителния български принос, подкрепи идеята за трансформирането на мандата на операцията и в тази връзка предложи планирането да започне веднага, въпреки неизвестността относно политическата ситуация в Босна и Херцеговина след изборите през есента.
Пред върховния представител на ЕС Катрин Ащън, комисар Кристалина Георгиева и своите колеги, министър Ангелов подчерта, че следва да се преоцени използването на Бойните групи на ЕС, защото природни бедствия стават относително често и вероятността за активиране в такъв сценарий се увеличава. В национален план се прави необходимото за обединяване на военните способности и тези на Гражданска защита с цел – оптимално използване на наличните ресурси.
В рамките на Съвета бе проведено заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана. Бордът обсъди работния план на Агенцията и даде насоки за стартиране на нови програми и проекти, както и за Европейско рамково сътрудничество в областта на отбранителните изследвания и технологии.
Министрите на външните работи и министрите на отбраната обсъдиха с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предизвикателствата пред подобряването на координацията между ЕС и НАТО, с акцент върху положението в Афганистан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във