Банкеръ Daily

Новини

Министрите на земеделието на ЕС предприемат спешни мерки за подпомагане на млекорпоизводителите

Министрите на земеделието на страните-членки на ЕС ще вземат решение за въвеждане на спешни мерки за подпомагане в сектор „Мляко” в понеделник (19 октомври 2009 г.). Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който в неделя заминава за редовното заседание на Съвета на министрите по земеделие и рибарство в Люксембург, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Според Найденов проблемите в млечния сектор са еднакви за всички производители в общността. Очаква се министрите да приемат увеличаване на държавната помощ на ферма „de minimis” от 7500 на 15 000 евро, както и да започне изкупуването на млечни квоти със средства на ЕС по предложение на министър Найденов. Той припомни и за свършеното от новото ръководство на МЗХ за животновъдите само за два месеца. На заседание УС на ДФ „Земеделие” беше взето решение да бъдат разрочени с една година ниско лихвените кредити на животновъдите. Освен това са пуснати нови целеви кредитни линии за покупката на фураж. Договорено е с ЕК удължаване на преходния период с две години за над 80 хил. ферми, като с това решение се дава шанс на българските ферми да се преструктурират. Удължаването на преходния период дава възможност на фермите да отговорят на ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания за добив на сурово мляко, определени в законодателството на ЕС.
По отношение на субсидиите за глава животно, министър Найденов подчерта, че след 1 декември 2009 г. ще започне тяхното изплащане. В бюджета са заделени 61 млн. лв. за изплащането на субсидиите за глава животно. В момента интензивно се работи по система за идентификация на глава животно от страна на Националната ветеринарномедицинска служба и Разплащателна агенция. Ще бъде направена проверка на данните за броя на регистрираните животни в системата, една седмица преди 1 декември, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във