Банкеръ Daily

Новини

Министерството на здравеопазването ще увеличи проверките за тютюнопушене в заведенията след 17 часа

Министерството на здравеопазването ще увеличи проверките за тютюнопушене в заведенията след 17 ч, както и в празничните и почивни дни. Причината за това са сигнали на граждани, че правилата за пушене в ресторанти, питейни заведения, барове, хотели, не се спазват стриктно в по-късните часове на денонощието.
Според новите правила тютюнопушенето в закрити обществени места се допуска само, ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Освен това тези места трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши. В тях трябва да има и добра механична вентилация, отговаряща на всички технически изисквания. На вратите им трябва да седят специални табели, които да показват, че помещения са за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено. В заведенията за хранене и развлечения с площ по-малка от 50 кв. м. собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.
От здравното министерство напомнят, че грижата за здравето е отговорност на всеки човек и призовава всеки да помисли преди да запали цигара. Тютюнопушенето е изключително вредно за здравето на хората и най-вече на подрастващите. То е основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1.5 млн. умирания от онкологични заболявания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. Това е така, защото в цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества. Едни от най-вредните сред тях са:- формалдехид – използва се за балсамиране на мъртвото тяло, причинява рак; бензен – открива се в бензина, води до рак, левкемия, хромозомна абнормалност; полониум 210 – радиоактивен и много токсичен, води до рак; винил хлорид – използва се за изработването на тръби, води до рак; водороден цианид – води до загуба на теглото при човека, един от най-токсичните агенти в тютюневия дим; катран – води до рак, до увреждане на белия дроб;амоняк – води до астма.
Пет години след спиране на тютюнопушенето вероятността да се заболее от рак на устата, гърлото, езофагуса и пикочния мехур намалява наполовина. Според изчисления на Световната здравна организация повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във