Банкеръ Daily

Новини

Министерството на спорта популяризира спорта в училищата и чрез образователни филми


Министерството на физическото възпитание и спорта съвместно с продуцентска къща Файв Стар Медиа са разработили и представиха мащабен проект Спорт в училище: Restart, свързан с популяризирането на спорта в училищата. Информацията е от пресцентъра на министерството.
В рамките на проекта са заснети кратки 15-минутни образователни филмчета по пет вида спорт – волейбол, баскетбол, бадминтон, хандбал и карате. Клиповете ще бъдат в помощ на учителите по физическо възпитание.
Идеята е филмчетата да помагат на учителите по физическо възпитание в училищата при преподаването на тези 5 вида спорт, коментира на пресконференцията за представянето на диска Иван Ценов – заместник-министър на физическото възпитание и спорта. Целта е също да се привлече вниманието на учениците върху възможността да спортуват и като извънкласно занимание. Това е първият етап на проекта. Идеята е да направим още един диск, който да обхваща останалите спортове, залегнали в програмата по физическо възпитание в училищата. Убеден съм, че ще бъде интересно за децата, защото ние се опитваме чрез компютрите, чрез визуализацията да привлечем интереса им към определен вид спорт.
Филмите ще достигнат до всички училища в страната чрез областните експерти на Министерството на физическото възпитание и спорта и със съдействието на регионалните инспекторати на Министерството на образованието, младежта и науката. Те вече са качени на интернет страницата на спортното министерство.
Сред участниците във филмите е европейската карате-легенда сенсей Петрозар Шолев, младата ни надежда в бадминтона Атанаска Спасова, момичетата от хандбалния отбор на Габрово.
Продуцентът на филмите Степан Поляков и сценаристът Александър Перпелиев от Файв Стар Медия са благодарили на федерациите по петте вида спорт за съдействието и помощта при заснемането на диска.
Министерството на спорта ще предложи на образователното министерство, децата, които представят медицински бележки за някакви заболявания, да не бъдат освобождавани от часовете по физическо възпитание, а да имат теория. Преподавателите от Национална спортна академия Васил Левски могат да изготвят елементарни тестове за провеждането на изпитите по теория. По този начин ще се сведат до минимум фалшивите извинителни бележки, които учениците използват, за да се освободят от часовете по физическо възпитание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във