Банкеръ Daily

Новини

МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО ОПРОВЕРГАВА АДВОКАТА НА МАЙКЪЛ ШИЙЛДС

По повод на цитирани днес в ежедневниците твърдения на адвокатa на Майкъл Шийлдс –Пийт Уедърби и на депутата от Европейския парламент Арлийн Маккарти, Пресцентърът на МП уточнява:
Относно твърдението на адвокат Уедърби, че не е уведомен за отказ на варненския окръжен прокурор да възобнови производството срещу Шийлдс, поясняваме, че на 18.04.2008 г. в Министерство на правосъдието беше получено писмо от адвокат Пийт Уедърби, което съдържа молба за възобновяване на производството срещу Майкъл Шийлдс на основание новооткрити доказателства. Получените документи бяха незабавно изпратени по компетентност на окръжния прокурор на Варна, за което г-н Уедърби също бе уведомен с писмо от министър Миглена Тачева от 29 февруари 2008 г.
С постановление № 1921/05 от 15.04.2008 г. окръжният прокурор на Варна отказва да направи искане за възобновяване на производството. Посоченото постановление, придружено от заверен превод на английски език, българското Министерство на правосъдието изпрати на Home Office /Министерство на вътрешните работи на Великобритания/ за връчване на г-н Шийлдс и защитата му. Уточняваме, че по въпросите на международното правно сътрудничество МП е задължено да кореспондира единствено със съответните компетентни органи на другите държави. В случая това е Home Office, чието задължение е да уведоми лицето и неговата защита за развитието на наказателното производство.
Относно твърдения на депутата от Европейския парламент Арлийн Маккарти, която в интервю пред в.”Труд” от 28.05.2008 г. твърди, че многократно е опитвала да ангажира българските власти със случая Майкъл Шийлдс и постоянно е била разочарована от липсата на отговор, уточняваме, че:
На 17.04.2008 г. в Министерство на правосъдието постъпи писмо от г-жа Маккарти /с дата 4.04.2008 г./, в което изразява желание да получи позицията на МП по случая Шийлдс. На 22.04.2008 г. министърът на правосъдието Миглена Тачева изпрати отговор до г-жа Маккарти, който представя позицията на МП като централен орган по Конвенцията на СЕ за трансфер на осъдени лица. /Пълният текст на писмата на министър Тачева до адвокат Уедърби и до евродепутат Маккарти можете да видите тук/.
Пресцентърът на МП припомня, че в изпълнение на правомощията си като Централен орган по Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица от 1983 г., многократно и пред редица компетентни институции, включително и пред компетентните власти на Обединеното Кралство, Министерството на правосъдието винаги своевременно е информирало и изпращало всяка получена документация по случая Майкъл Шийлдс. Министърът на правосъдието винаги е оказвал максимално съдействие на всички органи и организации от Великобритания и винаги се е отзовавал на молби за предоставяне на официалната позиция на МП, в това число и от представители на британските медии.
Министърът на правосъдието Миглена Тачева още през месец март 2008 г. при официалното си посещение в Обединеното Кралство, проведе разговор с британския си колега Джак Стро, когото информира, че от страна на българската държава са изпълнени всички условия, посочени от Конвенцията за трансфер на осъдени лица. Тъй като трансферът на г-н Шийлдс вече е реализиран и той се намира на територията на Обединеното Кралство, на основание чл.8 и чл.9, ал.3 от конвенцията, британският гражданин би могъл да бъде освободен условно предсрочно съгласно законодателството на изпълняващата държава – Великобритания, тъй като изпълнението на наказанието е подчинено на нейната юрисдикция

Facebook logo
Бъдете с нас и във