Банкеръ Daily

Новини

Министерството на отбраната е натрупало през миналата година 156 млн. лв. задължения към местни фирми и други 86 млн. лв. към чужди

Министерството на отбраната е натрупало през миналата година 156 млн. лв. задължения към местни фирми и други 86 млн. лв. към доставчици от Франция, Италия и Германия. Това стана ясно от доклада на военния министър Аню Ангелов за за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2009 година, представен в Народното събрание.
Системата за отбрана не е икономически ефикасна, България е на предпоследно място по номинални разходи за отбрана на глава население, е друг извод в доклада.
Настоящата дълбока икономическа криза наложи допълнителни ограничения на публичните разходи и особено на тези, заделяни за армията. Факт е, че през последните две годинии намалява относителният дял на бюджета за отбрана в Брутния вътрешен продукт (БВП). Правителството на Сергей Станишев го намали с 6,8%, а сегашният кабинет го оряза с още 14,2 на сто. В същото врече задачите на въоръжените сили, макар и едва 32 хиляди на брой, остават непроменени. Върху този безрадостен факт наблегна в изказването си и министър Ангелов. През последните години България твърдо се нарежда на предпоследното място по по текущи разходи на един военнослужещ. Този факт обаче не трогва Симеон Дянков и парите за войската през 2010 година са едва 1,44 от БВП. Като се прибавят и непланираните разходи от 76 милиона лева, изтеглени принудително от депозитната сметка на МО в Сосиете Женерал за хеликоптерите Кугър и Пантер (тъй като МО забави плащането на траншовете) и още 20 млн. лева за третия самолет Спартан към Аления Аеронавтика от сега е ясно, че армията е на яко на червено. По всичко изглежда, че войската ще трябва да изпълни командата - Стегни колана!
В тази връзка в представения от Аню Ангелов доклад е заложено драстично съкращаване на администрацията - цели 31 % за министерството, други 34 % в Агенция социални дейности и 34 на стой орязване на щата в хуманните звена. След като се пресметнат ползите от тези мерки, в края на 2010 г, ще бъде представен и план за развитие на въоръжените ни сили или поне на онова, което е останало от тях.
Както се и очакваше в доклада за състоянието на армията за миналата година подобаващо място бе отделено и на корупцията в системата на МО. Още през септември ще е готова Бяла книга на въоржените сили, заяви министър Ангелов. Там подробно ще бъдат описани различни схеми за източване на военния бюджет, за кражба на имоти, въоръжение и оборудване, широко практикувани от предишни министри и техните приближени. По-важното било, че след идването на власт на ГЕРБ е наложена строга финансова дисциплина. Предприети са незабавни мерки за спиране, а където това било невъзможно, за ограничаване на изтичането на ресурси към неизгодни договори и второстепенни дейности и за изясняване на обстоятелствата при наличие на данни за корупционни схеми или прояви на безстопанственост и разхищение. Санкционирани са всички, замесени в закононарушенията, заяви министърът.
Според анализа в обозримо бъдеще не се очаква България да бъде изправена пред заплаха от конвенционален военен конфликт, застрашаващ суверенитета и териториалната й цялост. И добре, че е така. В противен случай ще се наложи на самолетите от турската база Инджирлик да защитават южната ни въздушна граница. Гръцките бронетанкови бригади ще поемат охраната по суша от юг, по море ще ни пази фолтът на Румъния, която ще трябва да се нагърби и със сухопътни заплахи от север срещу суверенитета ни . Остава да се надяваме, че окастрената ни в годините на прехода армия ще има сили да поеме на западната ни граница. Впрочем подобен сценарии е разработван в щаб квартирата на НАТО в Брюксел.
Развитието на средата на сигурност, характерът на заплахите и досегашният опит определят като най-вероятно използването на въоръжените сили в операции в отговор на кризи извън зоната за отговорност на НАТО и територията на ЕС, преобладаващо на значително разстояние от националната ни територия, е записано още в доклада.
В него е посочено, че целта на водената от министерството политиката е българските въоръжени сили да бъдат в състояние да се развръщат бързо както на територията на страната (дано да не се наложи), така и в чужбина и съвместно със съюзниците да бъдат ефективни в изпълнението на широк спектър от задачи, включващи участие в колективната отбрана, операции за борба с тероризма, мисии по управление на кризи и оказване на хуманитарна подкрепа на бедстващо население, пишат още военните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във