Банкеръ Daily

Новини

Министерството на културата няма да закрива нито един театър

Министерството на културата няма да закрива нито един театър. Това се казва в официално съобщение от ведомството на Вежди Рашидов по повод зачестилите напоследък слухове, че ще се затворят държавни сценични културни институти.
Призоваваме творческите гилдии да спрат да робуват на слухове и да приемат необходимите мерки за оптимизиране на разходите с 10 на сто, които в условията на криза се отнасят до всички бюджетни организации в страната, се казва още в прессъобщението на министерството.
Кризата засяга не само всички сфери в България, но и в Европа, в това число и културата.
В България има 41 държавни театъра, 2 държавни опери, 1 държавна оперета, 4 държавни оперно-филхармонични дружества, 3 държавни музикално-драматични театъра, 5 държавни филхармонии. Те се издържат от парите на данъкоплатците.
Министерството на културата подготвя писма до държавните сценични културни институти, в които ще посочи минимален праг на приходите. Министерството не може да не изпълни постановлението на правителството за оптимизиране на разходите и след като министърът на финансите утвърди новото разпределение на средствата, ще уведоми всички държавни културни институти с какви средства ще разполагат до края на 2010 година посочват още от ведомството на Вежди Рашидов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във