Банкеръ Daily

Новини

Министерство на здравеопазването е получило 10 млн. лв. за преструктурирането на осем дома за деца

Министерство на здравеопазването е получило 10 млн. лв. за преструктурирането на осем дома за деца до три години (ДМСГД). Средствата се предоставят от МРРБ по ОП Регионална развитие, схема Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации. По този начин се очаква в семейства да се настанят около 500 деца.
Срокът за реализация на проекта е две години. Със средствата ще се ремонтират домовете в Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Света Параскева - София, Търговище, Габрово и Русе. Целта е децата, които са настанени сега в тях да се изведат в семейства, а в домовете да се създадат нови услуги за подкрепа и превенция на изоставянето. Сред тях са изграждането на семейно-консултативни центрове, оказването на дневни грижи и помощ за майките в затруднено състояние, които заради това могат да изоставят децата си. Също така построяване на центрове за настаняване от семеен тип за малчугани с тежки увреждания, които не могат да бъдат настанени в семейства, както и осигуряването на медицински грижи.
По този модел до 2020 г. ще бъдат преструктурирани и останалите 23 дома в страната. Така всички 2091 деца, които сега живеят без родители ще намерят нови семейства и грижи. Половината от тях са напълно здрави деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във