Банкеръ Daily

Новини

Министерствата са най-мълчаливи

Министерствата са институциите, които дават най-оскъдна информация на журналистите, показва проучване, направено по поръчка на Националния съвет по журналистическа етика. На другия полюс са общините, които се оказва, че са доста по-отворени към медиите.
Не са редки случаите, когато от ведомствата забраняват или ограничават възможността за ползване на определени сведения. Затова сега срещу администрацията се водят около 20 дела за достъп до публична информация.
Разбираемо най-използван и предпочитан източник на данни са пресцентровете. Тяхната работа обаче също е подложена на критика и заради бавната реакция - конкретно на министерствата е необходима приблизително седмица, за да дадат някакъв отговор. Областните администрации са далеч по-експедитивни, като там запитванията се обработват за около ден. Друг проблем на пресцентровете са личните контакти, които много пъти са водещи при изнасянето на информация. Това се дължи основно на липсата на ясни административни правила за работа с журналистите.
В последна сметка управниците са особено словоохотливи, когато трябва да изтъкват постигнатите си резултати и изяви, когато става дума за обществени поръчки, командировки и конфликт на интереси, никакви ги няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във