Банкеръ Daily

Новини

Министерският съвет предлага промени в Кодекса на търговското корабоплаване

Министерският съвет предлага промени в Кодекса на търговското корабоплаване.
С предлаганите изменения се въвеждат изискванията на четири акта на вторичното европейско законодателство, свързани с общите правила и стандарти за организациите за проверка и преглед на кораби и за съответните дейности на морските администрации. Те са свързани и с определянето на основните принципи, които уреждат разследването на произшествия в областта на морския транспорт. Не на последно място промените засягат и застраховката на корабособствениците за морски искове и със спазването на изискванията за държавата на знамето.
Втората група промени въвежда изискванията на международната конвенция по гражданската отговорност за щети, причинени от замърсявания с корабно гориво. Допълват се и се усъвършенстват разпоредбите, регламентиращи териториалната компетентност и функциите на Изпълнителната агенция (ИА) Морска администрация.
Останалите предложения целят доразвиване на разпоредбите, свързани с превоза на товари по вътрешните водни пътища, с издаването на временно свидетелство за плаване, с териториалната компетентност на ИА Морска администрация, с контрола по безопасността на корабоплаването, със забраната за посещение на български пристанища, с разрешението и забраната за отплаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във