Банкеръ Daily

Новини

Министерският съвет предлага на президента да издаде указ за утвърждаване на длъжностите в армията, НРС и НСО

Министерският съвет предлага на президента да издаде указ за утвърждаване на длъжностите във въоръжените сили , Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана, изискващи висши офицерски звания. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Промените се налагат от влезлите в сила изменения в Закона за отбраната, с които се въвеждат някои нови длъжности, и поради изтичането на срока за заемане на ротационни постове от български офицери в структури на НАТО.
Кабинетът предлага също да бъдат издадени укази за освобождаване от длъжност на:бригаден генерал Ангел Главев – командир на 2-ра лекопехотна бригада;бригаден генерал Кольо Милев – от длъжността командир на 61-ва механизирана бригада;бригаден генерал Нейко Ненов – от международната длъжност на ротационен принцип началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията, Бидгошч, Полша, считано от 30.06.2010 г.;комодор Валентин Гагашев – от длъжността „Началник щаб на НАТО „Скопие”, считано от 06.05.2010 г.; бригаден генерал Динчо Карамунчев – началник щаб на НАТО „Тирана” считано от 30 юни 2010 година.
На президента се предлага също да освободи комодор Димитър Денев от длъжността директор на дирекция „Логистика” и да го назначи за директор на дирекция „Ресурси” в Щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Лисабон, Португалия.
Предложенията на правителството за назначаване на длъжност са за: генерал-майор Георги Георгиев за началник на Военна академия „Г. С. Раковски”;
бригаден генерал Цветан Харизанов за началник на Националния военен университет „Васил Левски”; бригаден генерал Стефан Янев за директор на дирекция „Отбранителна политика”, считано от 25 май 2010 година.
Укази за назначаване на длъжност и удостояване с висше офицерско звание се предлага да бъдат издадени за:бригаден генерал Йордан Йорданов, който да стане заместник-началник на отбраната и да му бъде присвоено звание „генерал-майор”;полковник Живко Михайлов, който да стане директор на дирекция „Логистика” с висше офицерско звание „бригаден генерал”;полковник Марин Начев, който да стане директор на дирекция „Подготовка и използване на войските и силите” с висше офицерско звание „бригаден генерал”, считано от 25.05.2010 г.; полковник Петър Петров, който да стане командир на 2-ра лекопехотна бригада с висше офицерско звание „бригаден генерал”; полковник Красимир Кънев, който да стане командир на 61-ва механизирана бригада с висше офицерско звание „бригаден генерал”.
За удостояване с по-високо звание се предлагат: генерал-майор Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба – да му бъде присвоено звание „генерал-лейтенант”;генерал-майор Димитър Димитров, началник на Националната служба за охрана – да му бъде присвоено звание „генерал-лейтенант”; полковник Тодор Коджейков, заместник-началник на НСО – да му бъде присвоено звание „бригаден генерал”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във