Банкеръ Daily

Новини

МИКОВ ЗАПОЗНА ЯНЕ ЯНЕВ С МЕРКИТЕ, КОИТО МВР ПРИЛАГА СРЕЩУ ОТВЛИЧАНИЯТА

Министър Михаил Миков запозна ръководството на парламентарната група /ПГ/ на РЗС с промените, които МВР предлага в НК във връзка с отвличанията, съобщиха от пресцентъра на МВР. Парламентарната група на “Ред, законност, справедливост” е изразила принципна подкрепа за промените в НК и Закона за електронните съобщения, които предлага МВР срещу отвличанията. На среща в МВР, поискана от лидера на РЗС Яне Янев, бяха обсъдени и сигнали за престъпна дейност, получени в централата на партията. Срещата е по искане на депутатите от “Ред, законност, справедливост”. На нея присъстваха директорите на главните дирекции “Криминална полиция” Калин Георгиев и “Досъдебно производство” Веселин Величков, на специализираните дирекции “Вътрешна сигурност” Румен Ганев и “Инспекторат” Николай Спасов и представителите на РЗС – Яне Янев, Димитър Абаджиев, Борислав Българинов, Емил Василев и Димитър Димитров. По покана на министър Миков на срещата присъства и градският прокурор на София Николай Кокинов. Министърът на вътрешните работи запозна ръководството на парламентарната група на “Ред, законност, справедливост” с промените, които МВР предлага в НК като част от мерките, които трябва спешно да бъдат предприети при противодействието на отвличанията. Лидерът й Яне Янев декларира, че неговата политическа сила е за по-радикални мерки в борбата с отвличанията, независимо от обществената чувствителност по този въпрос, и ще се включат активно в една политическа и парламентарна дискусия по промените в НК.
Вътрешният министър поиска подкрепата на ПГ на РЗС и за промени в Закона за електронните съобщения, с които да бъде прекратена практиката за продажба на анонимни sim-карти най-късно през септември т.г. Предвиденият сега в закона гратисен период е до 1.01.2010 г. Министър Миков постави отново въпроса и за разпечатките на мобилните разговори като даде пример с разкриването на двойното убийство в навечерието на Великден в София. Тогава мобилните оператори отказаха справка за телефона на заподозрения с мотив, че нямат дежурства нощем и по празниците. Лидерът на РЗС Яне Янев изрази принципната подкрепа на тяхната парламентарна група по всички тези предложения на МВР, а също и за нуждата от спешно изграждане на система за позициониране с точност до един метър на комуникаторите. Ангажимент, които мобилните оператори имат по линия на спешния телефон 112. Този метод е в основата на пресичането на престъпната дейност с отвличанията в Литва, Латвия и Естония преди години – подчерта директорът на Криминалната полиция Калин Георгиев.
Депутатите от ПГ на РЗС внесоха няколко сигнали, получени в централата на партията от граждани, а също и от служители на МВР, както заяви Яне Янев. Част от тези сигнали свидетелстват за оказван натиск върху свидетели от Сливенско. Жалбоподателите твърдят, че този натиск им е оказван от ръководни служители на ДАНС и МВР. Такива примери в РЗС имали още от София, Благоевград и Русе – каза Янев и обобщи, че “често висши служители на полицията по места действат като бизнесмени под прикритие, влизайки в нерегламентирани отношения с хора от сенчестия бизнес”. По повод на това твърдение министър Михаил Миков поиска имена и доказателства, защото подхвърлянето на такива твърдения “нерядко има за цел да компрометира тъкмо служители на МВР, които съвестно си вършат работата”. Министърът призова депутатите от РЗС да предадат всичко, с което разполагат, на дирекцията “Вътрешна сигурност” и се ангажира да бъде безкомпромисен към онези полицаи, за които се докажат подозренията.
Представителите на РЗС връчиха на вътрешния министър и сигнал за организирана престъпна група, която се занимава с отвличания с цел откуп, в който се посочват четири имена и прякори на предполагаеми членове на групата. “По този сигнал вече се работи, както и по останалите, вече има проверки на Инспектората и “Вътрешната сигурност” – добави Миков и благодари за активността на депутатите.
“Ние сме дошли при вас на добра воля, за да помогнем с каквото можем” – каза в заключение Яне Янев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във