Банкеръ Daily

Новини

Миков отчете тежка пленарна сесия

Председателят на Народното събрание Михаил Миков отчете тежка парламентарна сесия.  Той не пропусна да се оплаче, че последната половин година е била изключително напрегната, заради протести и недоволства. Парламентарният шеф изтъкна, че тази сесия ще бъде запомнена и с активността на ГЕРБ по отношение на отправените им питания към министрите от кабинета "Орешарски". И докато в първата сесия на 42-то Народно събрание ГЕРБ са задали 32 въпроса и 12 питания, през тази Миков вижда значимо увеличение на зададените въпроси от ГЕРБ - 244 въпроса и 68 питания.


Министерския съвет е внесъл 54 законопроекта, а други 48 инициативи са дошли от самите народни представители. Така за няколко месеца от септември до декември са приети цели 51 закона. За сравнение през първата сесия те са били едва 23, изтъкна Миков. По време на парламентарния контрол са зададени общо 460 въпроса на министри и премиера, а отговори са получени на 367. "Имах известни опасения как ще заработи блиц контролът", призна парламентарният шеф. Според него все още парламентът не контролира достатъчно активно надзорните органи и регулаторите.


Наред с това институцията е успяла да спести още 11 млн. лева, като средствата ще бъдат върнати в републиканския бюджет. Миков припомни, че преди време парламентът отдели от бюджета си 15 млн. лв. за коледните добавки на пенсионерите. Той обаче се оплака, че автопаркът на Народното събрание се намира в изключително тежко състояние, а проектът за подмяната им е блокиран.


Миков не пропусна да се похвали и с внасянето на дългоочаквания нов Изборен кодекс. Той вече е входиран и влиза в новосъздадената днес комисия за Изборното законодателство, допълни той. Окончателният му вариант трябва да бъде приет до края на март.


"Опитахме да засилим контактите с парламентите на съседните страни", отчете шефът на Народното събрание. В следващата сесия той очаква съвместна позиция на българския и румънския парламент по темата „Шенген". Една от целите на Миков през новата сесия на парламента е да засили административния капацитет на институцията. По думите му това може да стане с привличането на млади хора в него чрез пускането на повече стажантски програми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във