Банкеръ Daily

Новини

Михаил Михайлов: Единствено СДС и Синята коалиция правят конкретни неща срещу повишаването на цените

Единствено СДС и Синята коалиция правят конкретни неща срещу повишаването на цените на горивата,на храните и на мобилните услуги. Това заяви народен представител от СДС Михаил Михайлов на пресконференция след задението на Националния изпълнителен съвет на партията
Аз искам да ви напомня, че първи, още на 12-ти декември зададохме въпрос към министър Трайков за цената на горивата.От парламентарната трибуна го попитах по какъв начин се определя цената на дизела в България и защо на всички бензиностанции се продава на една и съща цена. Ако си спомняте,тогава отговорът му беше абсолютно неубедителен и той не знаеше в европейските държави дали има органи, които упражняват контролни функции върху цената на горивата, заяви Михалов.
Единствено Съюзът на демократичните сили и Синята коалиция правят конкретни неща срещу повишаването на цените на горивата,на храните и на мобилните услуги. Използвам, че днес е Световният ден на потребителите, за да ви обърна внимание на нещо, което е абсолютно безпрецедентно. При 1500 жалби към мобилни оператори, проверете и вие, отворете сайта на Комисията за защита на потребителите,да видите колко колективни искове имат,колко спечелени дела имат. Нямат нищо. Сега се събудиха и решиха,че трябва да
правят отворени приемни. Същото е и с Комисията за защита на конкуренцията, тоест това, което гражданите на България показват,трябва наистина да се случи - трябва граждански натиск, естествено и политически натиск и законодателни инициативи,за да могат нещата в България да се случат,да стават по европейски начин, заяви още Михайлов.
Да кажа и това, че чрез Мартин Димитров,председател на икономическата комисия,има организирана среща на комисията с всички големи вносители на горива заедно с председателите на Комисията за защита на конкуренцията и на Комисията за защита на потребителите,където да бъдат изслушани за начина на определяне на цените и за механизма, по който да бъде спрян този безпрецедентен скок на горивата в България, посочи още Михаил Михайлов.
Нашата оценка е че правителството на ГЕРБ с подкрепата на Атака се превърна в безмълвен свидетел и съучастник на монополистите в увеличението на цените на горивата и оттам на всички останали стоки Това пък заяви депутатът Ваньо Шарков след редовно заседание на НИС на синята партия.
По този начин дребният и среден бизнес е поставен под безпрецедентен натиск и лишен от всякакви стимули за развитие, допълни д-р Шарков.
Ние знаем защо се прави това, защо е това безмълвие и съучастничество, защото големият печеливш от високите цени на горивата е правителството. Ще се опитат да изпълнят приходната част на бюджета от акцизите на горивата и съответно на ДДС, за да се калкулират в бюджета едни приходи , които да се използват като разходи в предизборната кампания, предупреди синият депутат.
Категорични сме, че българските граждани са принудени да протестират срещу това нещо и засега те го правят по икономически причини, но предупреждаваме правителството да прочете историята на България и да види, че когато икономическите причини довели до протести не намират своето решение те прерастват до политически протести.
В този смисъл, искаме да кажем и на Министър-председателя да спре да съжалява , а да се заеме с решаване на конкретните проблеми , защото след това ще съжалява целият български народ, каза още Шарков.
Той обяви, че Министерство на финансите не спазва Законът за здравеопазването.
„През 2006 г. в законът е записано, че един процент от събраните акцизи от продажба на тютюн и алкохол трябва да се внасят за програми за наркозависими, алкохолнозависими и пушачи,а МФ е превело само 0,1% от събраните акцизи, посочи още Шарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във