Банкеръ Daily

Новини

МЕТРОПОЛИТЕН ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ТРАНСПОРТ

Първото споразумение между бенефициент и УО на ОП „Транспорт вече е реалност. Това стана факт, след като днес в Министерството на транспорта бяха подписани Оперативното споразумение между Управляващия орган на програмата и бенефициента „Метрополитен ЕАД и договора за „Изпълнение на инженерно-консултантски услуги при проектирането и строителството на проекта за разширение на метрото в София в участъка: „Пътен възел Надежда - Централна жп гара - пл. „Света Неделя - НДК - бул. „Черни връх между „Метрополитен ЕАД и консорциума „Систра - Инфрапроект консулт - Метроконсулт БГ. Двата документа бяха подписани в присъствието на министъра на транспорта Петър Мутафчиев и кмета на София Бойко Борисов.
Проектът за разширение на софийското метро от надлез „Надежда до бул. „Черни връх е включен в списъка с индикативни проекти от Приоритетна ос „Подобряване на интермодалността при превозите на пътници и товари на Оперативна програма „Транспорт 2007-2013 г. Индикативният бюджет на проекта, заложен в програмата, е на стойност 185,19 млн. евро. Проектът е предвиден за съ-финансиране от Европейския фонд за регионално развитие.
С подписването на Оперативното споразумение се дава юридическата рамка на взаимоотношенията между бенефициента, като получател на безвъзмездна финансова помощ от Общността и Управляващия орган, като институция, отговорна за управлението и контрола на помощта от ОП „Транспорт 2007-2013 г.
Министър Мутафчиев заяви, че се надява до края на месец ноември да има и сключен договор за изпълнител на проектирането и строителните работи, след което ще може да стартира реалното усвояване на средствата от европейските фондове. Той определи договора за инжерно-консултантски услуги, като първия реален договор по ОП „Транспорт, свързан с изграждането на инфраструктурен проект, където ще бъдат инвестиран над 185 млн. евро. Екипът на министър Мутафчиев беше поздравен от столичния кмет за доброто сътрудничество помежду им.
По-късно в присъствието на журналисти министър Мутафчиев направи и кратък анализ на проектите, извършвани от Министерството на транспорта, и на усвоените средства от други програми на Европейския съюз. За обекта Софийски околовръстен път - Бояна - Симеоновско шосе вече са усвоени 42 млн. лева до месец април тази година, като общата стойност на проекта, включваща отчуждения, е на стойност 95 млн. лева. Усвоените средства до месец април за пътната връзка на бул. „Брюксел с новия пътнически терминал на Летище София са на стойност 10,6 млн. лева, което е половината от общата стойност на проекта, заедно с отчужденията, 21 млн. лева. За проекта за разширение на софийското метро - Централна гара - хотел „Хемус са осигурени общо 185,19 млн. евро. По проекта за автомагистрала „Люлин са усвоени 27 млн. евро, от които 19,5 млн. евро са за отчуждения от 160 млн. евро за целия обект. 21 млн. евро ще струва и рехабилитацията на пътя София - Радомир. В момента са усвоени 5 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във