Банкеръ Weekly

Новини

Местан: Предлагаме на парламента да отмени избора на Пеевски

Движението за права и свободи ще инициира още във вторник решение на Народното събрание, с което да бъде отменен изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това се казва в изявление на лидера на ДПС Лютви Местан, разпространено до медиите. Той ще поиска това да бъде точка първа от седмичната програма напарламента и тя да бъде гласувана още в сряда на редовното заседание на депутатите.


Позицията на ДПС е взета, след като Делян Пеевски е заявил, че никой и нищо не стои по-високо от националната сигурност на страната, уточнява лидерът на ДПС. ГЕРБ загубиха властта, но престъпните метастази на тази партия продължават да разяждат клетъчната структура на демократичното ни общество, посочва още Местан в изявлението си и предупреждава, че ГЕРБ ще продължи с тази деструктивна линия.


Промяната в неговата и на партията му позиция идва, след като в петък и събота над 10 хиляди души блокираха Министерския съвет, парламента и централите на ДПС, БСП и Атака. Те поискаха незабавното оттегляне на Пеевски от поста, оставка на кабинета Орешарски и насрочване на извънредни парламентарни избори. Недоволството на гражданите бе предизвикано от факта, че начело на една от най-важните институции в държавата, призвана да гарантира националната сигурност, се поставя човек, който не е от професионалните среди и за който има много неясноти около финансовото му благополучие и икономическа обвързаност. Според демонстрантите е недопустимо изборът за шеф на ДАНС преди това да не пъде подложен на широка парламентарна и обществена дискусия, на която кандидатите да представят своята концепция за реформи в сектора на сигурността.


В същото време се очертава ясна тенденция вълната от протести да бъда използвана и за тесни политически цели от страна на ГЕРБ и приближените и политически субекти, останали извън парламента, в лицето на РЗС и НФСБ. Въпросът е дали при оформилата се тежка гражданска нетърпимонст, предизвикана от един непремерен и безумен политически акт с назначаването на Пеевски, кабинет Орешарски ще остане на власт или ще бъде принуден да подаде оставака много преди да изтекат неговите първи 100 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във