Банкеръ Weekly

Новини

Местан: Цацаров и Драгомиров да се изяснят за покушението срещу Борисов

Шефът на националното разузнаване иnbsp;главният прокурор Сотир Цацаров да се срещнат незабавно и да си изяснятnbsp;дали казаното от Бойко Борисов, че Ахмед Доган го е поръчал, е класифицирана информация или не е. За това призова лидерът на ДПС Лютви Местан на извънреден брифинг в централата на партията. По-рано днес Цацаров обяви, че тази информация е с ниска степен на достоверност и не е класифицирана.


bdquo;Изумен съм, че в България е възможно да бъдем изправени пред такъв парадоксldquo;, заяви Местан. По думите му от една странаnbsp;главният прокурор е отказал да образуваnbsp;наказателно преследване срещу Борисов, тъй като няма престъпление за изнасяне на секретна информация, защото тя всъщностnbsp;не е била класифицирана. От друга страна на Местан, като лидер на ДПС, му е бил отказан достъп до тези документи, тъй като те били поверителни.


Местан показа и документ от шефа на НРС ген. Драгомир Димитров, в който се посочва, че той не може да види материалите, защото представляватnbsp;чуждестранна класифицирана информация,nbsp;и достъпът до нея е ограничен. От другата страна пък стоели думите на главния прокурор, на Бойко Борисов и на службите.


Според лидера на ДПС е недопустимо важни фигури в институциите да застъпват коренно противоположни позиции. Ако няма достоверни данни, защо ген. Димитровnbsp;след осем години се е сетил да запознаеnbsp;Бойко Борисов с тези материали. Негова ли е била инициативата или тя е била провокиране от бившия премиер?, попита Местан.


Лидерът на ДПС продължи с поредица от въпроси. bdquo;Не сме ли и изправени пред активно мероприятие за дискредитиране на Ахмед Доган с участието на генералите Борисов и Димитров? Защо въобще материали, за които се твърди, че са смешни и несериозни, след осем години се предоставят на Борисов и той решава да ги огласи от трибуната на парламента?ldquo;, попита Местан.


Той обяви, че още през следващата седмица ще поиска среща с главния прокурор,nbsp;за да си изяснят ситуацията около материалите. В заключение Местан обясни, че еnbsp;лесно да се скалъпи една теза, която да се даде на удобен изпълнител зад граница и после да се върне чрез пощата у нас. Големият въпрос, според него обаче, бил далиnbsp;един премиер може да базира цяла политическа тезаnbsp;върху скалъпени несериозни твърдения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във