Банкеръ Daily

Новини

Мерки за борба с шапа обсъди на извънредно заседание Кризисният щаб

Мерки за борба с шапа обсъди на извънредно заседание Кризисният щаб във връзка с възникналите огнища на болестта у нас.
На 19-ти март ветеринари от Българска агенция по безопасност на храните установиха ново епизоотично огнище на шап при говеда във ферма разположена на 3 км от с. Кирово, в западната част на Странджа, на 7 км. от границата с Турция и на 32 км. от последното епизоотично огнище в село Граматиково.
Във фермата са отглеждани 143 говеда свободно на 400 хектара оградена площ, които са умъртвени. . В 3 км. зона около селото има 2 населени места, а в 10 км надзорна зона са разположени други 7 населени места, като във всички се извършват редовно клинични прегледи.
На 23 март при клинични прегледи са установени признаци за шап при говеда в стадо в с. Граничар намиращо се в надзорната зона, на 3 км от границата с Турция. В населеното място има само едно стадо със 133 говеда. Няма други видове възприемчиви животни . Всички говеда са умъртвени. От януари до 22 март са взети пет пъти кръвни проби за лабораторно изследване и всички са отрицателни за шап. На 24 март лабораторното изследване в Националната референтна лаборатория (НРЛ) в София е положително за шап.
На 25 март от Агенцията по безопасност на храните информираха за три нови епизоотични огнища на шап в община Средец, установени при клинични прегледи и потвърдени лабораторно. Те са в селата Голямо Буково (ферма с 47 говеда и 11 свине), Момина Църква (ферма с 209 говеда) и Факия (ферма с 81 говеда).
До момента в с. Голямо Буково и с. Момина Църква са унищожени над 170 животни, в това число и 11 свине, като умъртвяването продължава.
Предприети са всички необходими мерки от страна на българските ветеринарни власти за ограничаване и ликвидиране на вируса на шапа и спиране на разпространението му.
Всички собственици на умъртвени животни в с. Кости и с. Резово са обезщетени, а собствениците в с. Голямо Буково, с. Момина църква и с. Факия ще бъдат обезщетени в кратки срокове след приключване на умъртвяването и изготвяне на финансов анализ.
На предстоящи срещи с ЕК тази и следващата седмица, България ще поиска съдействие от страна на Европейската комисия и финансова подкрепа за покриване на някои от разходите свързани с ограничителните мерки. Това съобщиха от Министерството на земеделието. Протестите на нашите животновъди не са основателни, тъй като предприетите мерки отговарят на изискванията на ЕС. Прилагането на ваксинация ще има тежки последствия за България - ваксинираните животни ще трябва да бъдат умъртвени, заклани и преработени термично, а ограниченията за търговията с двукопитни животни и продукти ще продължат от 6 месеца до една година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във