Банкеръ Daily

Новини

Меркел: Трябва да спасим единната валута

Германският канцлер Ангела Меркел ще подкрепи предложението на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за намаляването на разходите на силно задлъжнелите държави, съобщават световните агенции.


Очевидно е, че времето ни притиска да разрешим дълговата криза в еврозоната, въпреки че сме на прав път, каза Меркел в канадската столица Отава, където е на посещение по покана на премиера на Канада Стивън Харпър. Трябва да направим всичко възможно, за да спасим единната валута, допълни Ангела Меркел.


В началото на август Марио Драги съобщи за плановете на ЕЦБ да изработи механизъм за директни покупки на капиталовите пазари, за да стабилизира разходите за финансиране на държавите от еврозоната. В замяна обаче институцията ще постави условия за строги икономии и мерки за структурни реформи във всяка една от тях. Предстои централната банка на еврозоната да представи детайли по предложението си.


По време на визитата си Меркел посочи Канада като модел за подражание от европейските страни, а Харпър й отговори, че има огромно доверие у европейските си приятели, че ще успеят да се справят със сегашните трудности.


Според финансовият министър на Канада Джим Флаерти страните от Еврозоната трябва да направят повече, за да се преодолее кризата. Европейските държави разполагат с достатъчно ресурси, за да се справят с проблемите си, но е необходимо да предприемат съгласувани действия, посочи още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във