Банкеръ Daily

Новини

Меркел и Оланд решават бъдещето на Гърция

Меркел и Оланд ще се опитат да покажат единство на съдбоносна среща за бъдещето на Гърция в Еврозоната, съобщават световните агенции. Разговорите между двете водещи европейски страни са основен елемент от дипломатическия балет, в който би могло да се вземе решение за смекчаване на условията за строги икономии, наложени на Атина в замяна на отпусканата й спасителна финансова помощ.


Гърция, която вече пета година е в рецесия, трябва да икономиса 11.5 млрд. евро чрез драстични орязвания на бюджета и структурни реформи. Гръцкият премиер Андонис Самарас иска да получи отсрочка от две години и предвижданото досега балансиране на държавните сметки за 2014-а да стане през 2016 година.


Засега Германия отказва преговори по плана за подпомагане на Атина и подчертава, че няма да вземе никакво решение преди да бъде публикуван доклад на тройка международни кредитори - Европейският съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. Документът се очаква през септември и той ще направи оценка на изпълнението на реформите, от които зависи отпускането на транш от 31.5 милиарда от помощта.


Париж изглежда по-гъвкав по въпроса. Отбелязва се, че без свежи пари гръцкото правителство бързо може да се окаже в неплатежоспособност, а това означава излизане на Атина от еврозоната.


От своя страна председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер обяви, че народът на Гърция трябва да е наясно, че страната е изправена пред последния си шанс и са необходими още усилия за излизане от ситуацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във