Банкеръ Daily

Новини

Международна конференция обсъжда приноса на руското казачество за Освобождението на България

Международна конференция на тема Руско-турската война 1877-1878 г. и ролята на казачеството за Освобождението на България се провежда в Шумен, съобщиха от пресцентъра на общината. Участие в нея взеха делегация на Международната фондация за подкрепа на казачеството (Русия) с ръководител Михаил Дмитриевич Креймер, генерален директор на фондацията, представители на руските бизнес и делови кръгове, преподаватели от Шуменския университет Епископ Константин Преславски, гости от страната.
Форумът бе открит от проф. д-р Захари Захариев, председател на Фондация Славяни и председател на Федерацията за приятелство с народите на ОНД. Гости на конференцията бяха представители на посолството на Руската федерация и на генералното консулство на Русия във Варна. Поздравителни адреси конференцията получи от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, от Министерството на външните работи, от посланика на Русия Юрий Исаков, от генералния консул на Русия във Варна. Проф. Захариев връчи на кмета Красимир Костов специално писмо-благодарност от Михаил Горбачов, председател на Форума за нова политика за оказаното съдействие за намиране на по-добри форми на политика на добросъседство. Михаил Креймер изказа благодарност към кмета Красимир Костов за гостоприемството и му връчи почетния знак на Международната фондация за подкрепа на руското казачество.
Приветствие към участниците в конференцията поднесе и кметът на Шумен Красимир Костов. Добре дошли в Шумен – град, който помни миналото си, твори настоящето си и уверено върви към своето бъдеще, каза в словото си Красимир Костов. В историята на всеки народ има събития, към които не може да се пристъпи без вълнение и благоговейна почит. Такова събитие е Освобождението на родината ни – в него са участвали различни народи, сред които и казачеството, а българинът носи спомена за техния героизъм и го предава от поколение на поколение. Той подчерта, че подобни форуми помагат да се установят нови и по-тесни връзки за сътрудничество в социално-икономическата сфера и туризма.
Основни доклади по време на конференцията изнесоха проф. Валерий Степанов и Михаил Креймер от Русия, проф. Цветана Павловска и д-р Боян Чуков от България. Темата за приноса на казачеството в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. бе интерпретирана в десетки други доклади на участниците в конференцията.
Научната конференция бе организирана от Фондация Славяни, Федерация за приятелство с народите на ОНД, община Шумен, Международна фондация за подкрепа на казачеството (Русия) и Представителство на россотрудничество в България (Русия).
В сряда делегацията ще се срещне с ръководството на общината. По-късно е предвидена среща с бизнесмени от Североизточна България в офиса на Индустриален парк – Шумен. Следобед гостите ще разгледат културни и исторически обекти на територията на общината.
В четвъртък и петък делегацията ще посети село Казашко, област Варна, ще разгледа град Варна и курортен комплекс Камчия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във