Банкеръ Daily

Новини

Меглена Кунева влиза в борда на „БНП Париба”

Акционерите на „БНП Париба” одобриха на 12 май назначаването на бившия еврокомисар Меглена Кунева в ръководството на френската банка. Предстои номинацията и да бъде приета и от Еврокомисията, съобщава Ройтерс. Кунева е едно от четирите нови имена, с които ще бъде разширен бордът, който става 18-членен. Другите трима са Мишел Тилман, бивш изпълнителен директор на ING bank, Емил ван Брьокховен, преподавател по икономика в Университета на Антверпен, и Жан-Лоран Бонафе, заместник генерален директор по търговското банкиране.
Кунева бе еврокомисар, отговарящ за защита на потребителите в първия състав на Европейската комисия под председателството на Жозе Мануел Барозу . Мандатът на Кунева изтече в началото на 2010 г., след което тя стана съветник на на вицепрезидента на Европейската комисия по транспорта Сим Калас.
Според международната неправителствена организация Трансперънси интернешънъл назначенията на Кунева, както и на двама нейни бивши колеги в големи частни компании, предизвикват силно безпокойство. Организацията призова да бъде преразгледан правилника за поведение на еврокомисарите и да им се отнеме правото да заемат важни постове в частни фирми до 2 години след приключването на работата им в Брюксел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във