Банкеръ Daily

Новини

Мавритания предаде на Триполи бившия шеф на либийското разузнаване

Властите в Мавритания предадоха на Либия бившия шеф на разузнаването по време на режима на Муамар Кадафи- Абдула ал-Сенуси, предадоха световните агенции.


Триполи възнамерява да съди бившия директор на специалните служби за престъпления, извършени съвместно с Кадафи. Зетът на покойния bdquo;водач на революциятаrdquo; Сенуси е издирван от Франция и от Международния трибунал за военните престъпления на ООН.


Сенуси е бил предаден на либийска делегация начело с министърът на правосъдието. Все още обаче не е получено официално потвърждение от Триполи за неговото екстрадиране.


Сенуси избяга от Либия след началото на протестите в страната, свалили полковникът Кадафи от власт. През март той бе задържан в Мавритания, а през май срещу него бяха повдигнати обвинения за нелегално влизане в страната. От тогава либийската страна настоява за неговото екстрадиране.


През юни 2011 год. трибунала в Хага издаде заповед за задържането на бившия шеф на разузнаването в Либия за обвинения в престъпления срещу човечеството, извършени в Бенгази. Връщането му Либия обаче представлява жесток удар върху репутацията на международния съд на ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във