Банкеръ Daily

Новини

Масови демонстрации против лова на делфини и китове

Активисти планират масови протести срещу лова на делфини и китове във водите на Япония. Те ще се проведат в Токио и още няколко големи града в целия свят, сред които Канбера, Лондон, Лос Анджелис, Маями, Милано, Сао Пауло, Ванкувър и други.


Поводът за акцията е традиционния зимен улов на делфини в залива на град Тайдзи.


Протестиращите се събират в японската столицата с призива да се сложи край на годишната кампания за лов на морските бозайници в Южния океан, която е подпомагана от държавата и започва след няколко седмици.


Шествията на еколозите ще преминат през някой от най-големите търговски квартали на Токио в събота. Това заяви говорителят на природозащитниците Хидеаки Нагай пред световните агенции.


Не мислим че ловуването на делфини и китове е необходим в Япония, въпреки че не сме против правото на местните жители да ловят морски бозайници. Всъщност, ние смятаме че ловът на дивите делфини и изпращането им в аквариуми е етически проблематично, заяви още Нагай.


Годишно около 2 хил. делфина стават жертва на масовия улов в уединен залив на град Тайдзи. Част от морските бозайници се продават на аквариуми, а останалите се избиват за месо. Ловът продължава няколко месеца.


Най-западния град на Япония привлече световното внимание след излъчването на филма The Cove (Заливът) посветен на годишния лов на делфини. През 2010 година лентата спечели награда на Академията за най-добър документален филм.


Япония ловува делфини, използвайки вратичка в глобалния мораториум. Това позволява убийството на морски бозайници за т. нар. научни изследвания. Въпреки рестрикциите месото им се продава свободно в магазини и ресторанти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във