Банкеръ Daily

Новини

МАСЛАРОВА СЕ СРЕЩНА С РОДНИ ЕВРОДЕПУТАТИ

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова се срещна с българските евродепутати в МТСП днес, съобщиха от пресцентъра на министерството. На срещата с Кристиян Вигенин, Филиз Хюсменова, Биляна Раева, Румяна Желева, Петя Ставрева и Метин Казак министър Масларова представи приоритетите в политиката на МТСП в подкрепа на децата и семейството.
Въпреки тежкото наследство от миналото у нас през последните години активно се развива процесът на деинституционализация на децата в социалните домове чрез развитие на алтернативни услуги в общността, отбеляза министър Масларова. Само за 2007 година са разкрити 35 нови алтернативни социални услуги за деца и възрастни с увреждания, от които 14 защитени жилища, 8 дневни центъра за деца и младежи с увреждания. Близо 370 лева е помощта, която държавата отпуска за деца с трайни увреждания по Закона за интеграция на хората с увреждания. 100 лева е месечната помощ за отглеждане на дете с увреждане до 2-годишна възраст по Закона за семейните помощи за деца.
За 2008 г. средствата, които държавата ще отпусне от националния бюджет за издръжка на социалните услуги са увеличени близо два пъти. Министър Масларова отбеляза, че от 1 януари 2008 г. месечното възнаграждение на социалните работници в институциите е увеличено с 20 % и се предвижда 10 % увеличение от 1 юли 2008 г. Заради някои негативни реакции по повод дома в Могилино има огорчение и демотивация сред социалните работници в специализираните институции, които са се доказали професионално сподели по времена разговора с българските евродепутати министър Масларова.
От своя страна българските евродепутати се обединиха около позицията за популяризиране на политиката на българската държава по деинституционализация на децата в социални домове и постигнатия напредък в тази област сред европейските институции и европейската общественост

Facebook logo
Бъдете с нас и във