Банкеръ Daily

Новини

МАСЛАРОВА ПРЕДСТАВИ В ЧИЛИ СОЦИАЛНАТА НИ ПОЛИТИКА

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова разговаря с председателя на Камарата на представителите в Националния конгрес на Чили Франсиско Енсиня. Срещата е в рамките на работното посещение на министър Масларова в Чили, съобщиха от пресцентъра на МТСП.
Посещението ни тук е важно за България, защото подписваме два важни документа - Меморандум за сътрудничество в областта на социалната политика и меморандум за сътрудничество в областта на туризма, отбеляза в експозето си министър Емилия Масларова. Тя посочи, че контактите, които се създават на базата на подписаните документи, дават възможност за обмяна на добри практики в тези сфери. Като пример министър Емилия Масларова посочи пенсионните системи на двете страни и отбеляза, че в България е направена голяма крачка в усъвършенстването на пенсионната система, работи се по проблемите на пазара на труда, по качеството на кадрите и редица други въпроси. България е страна, която успя бързо да увеличи коефициента на заетост и безработицата вече е под 6 на сто, но сега имаме нужда от кадри и трябва да направим бързи промени и действия, за да обезпечим българската икономика, заяви социалният министър. Колкото и да са далече двете страни, търговският ни стокообмен се увеличава, икономическите и политическите връзки се развиват и това прави такива срещи изключително ползотворни, подчерта Министър Масларова.
Франсиско Енсиня отбеляза, че за Чили е много важно решаването на проблема за социалното осигуряване и по-специално въпросът за осигуряване на базова пенсия за всички навършили 65 години, независимо дали са работили и какво са работили. Имаме проблеми по отношение на квалификацията и преквалификацията, качеството на образованието и в този смисъл е важно да се види опита на България и да се сравни с нашия, каза Франсиско Енсиня. Парламентът е в процес на модернизация и ще се радваме да осъществим връзки с други парламенти в света, добави той. За нас също е много важно да се запознаем с опита на европейските страни, където по отношение на пенсионната система има съчетаване на солидарния принцип с капитализацията, заяви Франсиско Енсиня.
Пред журналисти министър Емилия Масларова отбеляза, че срещата в парламента е знак за задълбочаване на отношенията на законодателните власти на България и Чили. Продължаваме насоките за политическо и икономическо сътрудничество, след срещата на президентите на двете страни през 2005 година, каза Масларова. Макар и далеч една от друга, по дух, по история и визия за развитие сме много близки, допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във