Банкеръ Weekly

Новини

Мартин Димитров: Президентът да наложи вето върху задължителната забавачка

Депутати и родителски организации ще поискат от президента Росен Плевнелиев да наложи вото върху задължителната забавачка за четиригодишните. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров.


Според приетите от мнозинството промени в Закона за предучилищното и училищното образование родителите са задължени да пращат децата си на детска градина още от четиригодишна възраст. В противен случай те ще бъдат глобявани.


bdquo;Решението трябва да е доброволно, а правото на избор трябва да е на семейството, а не на държаватаrdquo;, подчерта Димитров. Според него с така приетите промени ще се създадат лоши практики.


Родителите заявиха, че трябва да имат по-голяма свобода на избор за начина, по който да образоват децата си. Затова те категорично се обявяват против задължителния характер на предучилищното образовани и още повече срещу включването на четиригодишните в тази система.


Родителите изтъкнаха, че произволното възрастово сваляне на предучилищната подготовка е противоконституционно. Според закона задължителното образование започва от седем години с първи клас или по желание на родителите от шест.


bdquo;Утре управляващите могат самоволно да си измислят стандарти и да наложат предучилищно образование и от 1 годинкаrdquo;, заявиха представители на родителските организации. Според тях социалните проблеми на малцинствата не могат да се прехвърлят в образованието. Чрез задължителното образование кабинетът се нагърбва да решава проблеми от бездействието на МВР в социалните гета, коментираха още родителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във