Банкеръ Daily

Новини

Марси Рийс пристигна в България

Новият посланик на САЩ Марси Рийс пристигна в България, съобщи американската дипломатическа мисия у нас. Тя е старши дипломат от кариерата, с тридесет и четиригодишен опит в Европа, Карибите и Близкия изток. Специалист по националната сигурност и военно-политическата сфера, тя е работила по важни въпроси на Обединените нации и НАТО, контрола над стратегическото въоръжаване, както и на двустранните отношения със Западна Европа, Балканите и Ирак.


Преди назначението за посланик в България, Рийс е била главен заместник-помощник секретар в Бюрото за контрол над въоръжаването, проверка и изпълнение на Държавния департамент.


Във връзка с тази длъжност тя е участвала като заместник-ръководител на делегацията при преговорите с Руската федерация за договора за съкращаване на стратегическите оръжия ldquo;Нов СТАРТrdquo;.


През периода 2008 - 2009 г. Рийс е главен заместник-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски въпроси. На този пост тя отговаря за службите, поддържащи отношения със Северноатлантическия алианс (НАТО), Европейския съюз (ЕС) и Западна Европа, както и за стратегическото планиране и кадрите. Бюрото за европейски и евразийски въпроси включва 50 държави със 72 дипломатически представителства.


През периода 2007 - 2008 г. Рийс работи като министър-съветник на Бюрото за Военно-политически въпроси в Багдад, Ирак. Тя е била и посланик на САЩ в Албания (2005 - 2007), ръководител на мисията в Американския офис в Прищина, Косово (2003 - 2004) и директор на Офиса за политически въпроси на ООН (2001 - 2003).


Задграничният опит на Марси Рийс включва и работа в посолството на САЩ в Лондон, четири години в Американската мисия при Европейския съюз в Брюксел и дипломатически назначения в Турция и Доминиканската република.


Рийс е завършила колежа bdquo;Обърлинrdquo; и има магистърска степен по международни отношения от Института за международни проучвания на високо равнище rdquo;Джонс Хопкинсrdquo;. Тя е завършила Семинара за старши дипломати на Държавния департамент и Висшия курс на Министерството на отбраната. Наградена е с Медала за граждански заслуги на армията на САЩ, с Президентската награда за отлична служба и с четири награди за отличие на Държавния департамент.


Марси Рийс е омъжена за посланик Чарлс Рийс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във