Банкеръ Daily

Новини

Марковска се оттегля в пенсия

Венета Марковска е подала молба за пенсиониране пред Върховния административен съд. Документите са препратени към Висшия съдебен съвет, който трябва да реши дали да се удовлетвори молбата.


Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев напусна официалната церемония по полагането на клетва на новоизбраните конституционни съдии, поради което Марковска не успя да встъпи в длъжност.


Скандалът тръгна след избирането й за конституционен съдия от парламента въпреки постъпилия сигнал срещу нея, подписан с името Георги Тонев Колев, за търговия с влияние и конфликт на интереси. Сигналът се базира почти изцяло на журналистическо разследване от 2010 година, в което се твърди, че през януари същата година Марковска се намесила и практически издействала уволнението на двама полицаи, позволили си да спрат за проверка мъжа, с когото тя съжителства и който бил видимо пиян.


Независимо от сигнала обаче тя беше подкрепена от всички партии в парламента с изключение на народните представители от Синята коалиция.


Въпреки съмненията за търговия с влияние и конфликт на интереси в крайна сметка Марковска реши да положи клетва като конституционен съдия. Освен бойкота на президента Росен Плевнелиев по време на церемонията остри изказвания срещу нея направиха и правосъдният министър Диана Ковачева и вицепрезидентът Маргарита Попова.


След проваления избор на Марковска правната комисия в парламента реши да бъде открита нова процедура за избор на конституционен съдия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във