Банкеръ Daily

Новини

Марио Монти спечели вота на доверие за новите мерки

Правителството на премиера Марио Монти спечели вота на доверие в Долната камара на парламента за намаляване на разходите през 2012 г. на стойност 4.5 млрд. евро, съобщават световните агенции. Следващата стъпка е да се гласуват и от Сената.


Общо 403 депутати подкрепиха предложенията на кабинета, които трябва да помогнат за намаляване на дефицита, а 86 гласуваха срещу тях. Правителството на премиера Монти рискува с вота на доверие, за да прокара мерките за допълнителни икономии още преди лятната ваканция на италианските депутати.


Средствата, предвидени в пакета икономии, ще нараснат до общо 10.9 млрд. евро през 2013 г. и 11.7 млрд. евро през 2014 година.


Целта на правителството е да намали бюджетния дефицит до 1.7% от брутния вътрешен продукт през 2012-а спрямо 3.9% през 2011 г. в опит да убеди пазарите, че Италия може да се справи с дълга си на фона на кризата в еврозоната.


Планираното увеличаване на данък добавена стойност до 12% и до 23% спрямо сегашните 10 и 21% ще влезе в сила през юли 2013-а, а не през октомври 2012 г. както беше предвидено по-рано.


В мерките се предвиждат пари за пенсионен фонд за 55 хил. души т.нар. езодати (esodati) - работници на възраст над 50 г., които са се съгласили да се пенсионират по-рано, за да съдействат за намаляването на разходите на техните компании, но които останаха без пенсии, след като Монти реформира пенсионната система миналата година.


Рецесията в Италия се е задълбочила през второто тримесечие на годината, показват данните. А това заплашва да осуети опитите на премиера Марио Монти и правителството му да овладеят дълговата криза. Правителствената статистическа служба ISTAT изнесе данни, че брутният вътрешен продукт на Италия за периода април-юни се е понижил с 0.7% спрямо периода януари-март, когато беше отчетен спад от 0.8 на сто. Това означава, че икономиката на страната се свива в продължение на поне една година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във