Банкеръ Daily

Новини

Мария Неделчева: Засилването на Шенген зависи от разумното и балансирано изменение на механизма за оценка

Засилването на Шенген зависи от разумното и балансирано изменение на механизма за оценка. Това заяви българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева по време на дебата върху предложението на Европейския съвет за предпазна клауза към правилата за Шенген, която ще позволи временно въвеждане на граничния контрол в критични ситуации, когато държава-членка е подложена на засилен миграционен натиск на външна граница на ЕС. Комисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом информира депутатите за възможния начин за функциониране на подобен механизъм, преди да представи предложението си през септември.
Мария Неделчева настоя нанесените промени да запазят напълно европейския дух, с който е бил замислен този общностен инструмент. „Тук не става дума да преработим Шенген, за да го отслабим, а напротив - да го направим още по-силен. Този дебат поставя следния въпрос: Сигурни ли сме, че защитаваме интересите на всички европейски граждани или се подчиняваме на желанията на страните-членки? Донякъде тук става дума да тестваме европейския си дух и аз съм от тези, които биха предпочели да запазят този ценен актив, вместо да го загубят поради краткосрочните национални интереси”, заяви позицията Неделчева.
Българският евродепутат е на мнение, че засилването на Шенген не би могло да се осъществи без разумно и балансирано изменение на механизма за оценка. Мария Неделчева посочи, че механизмът трябва да се преосмисли така, че да се гарантират едновременно свободното движение на хората, взаимното доверие между страните-членки и сигурността за всички. „До санкции и възможност за въвеждането наново на контрол по границите на една страна-членка трябва да се прибягва само в краен случай, но те трябва да съществуват, защото без предпазни мерки няма смисъл да се правят оценки, които биват забравяни. Балансираната позиция, която трябва да защитим, е да признаем, че санкциите са нужни, но в строго определена рамка - тази на механизма за оценка, контролиран от Еврокомисията”, изтъкна тя.
Според нея евентуалното решение за въвеждането на възможност за санкции и за временен контрол по границите на държава-членка трябва да се предшества от точни критерии, дефинирани предварително, без възможност за произволна промяна. Мария Неделчева подчерта, че тези критерии трябва да са технически, а не политически, поради което е важно да се разясни същността на понятията мигрантски поток и масивно преселване на хора. „Значението на тези понятия не бива да се изменя в зависимост от политическия контекст. Те трябва да са неутрални и обективни”.
Българският евродепутат отбеляза, че ЕП не би могъл да бъде толерантен, когато страни-членки поставят под въпрос юридическата база, на която се основава механизмът за оценка на Шенген. „Ние ще бъдем взискателни, каквито сме били всеки път, когато Съветът решава да не прилага процедурата за съвместно вземане на решения”, изтъкна тя.
Мария Неделчева е съавтор на текста на Групата на ЕНП по резолюцията за промени в режима Шенген, редица параграфи от който залегнаха в окончателния вариант на документа, гласуван днес с голямо мнозинство в Европейския парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във