Банкеръ Weekly

Новини

Малийски ислямисти заплашиха Франция с атентати

Ислямските бунтовници в Мали предприеха контра офанзива в контролирания от правителството град Диабали, намиращ се на 400 км. от столицата, Бамако. Това е в отговор на тридневната военна операция на френската бойна авиация срещу силите на Ал Кайда, разположени в северните пустинни части на страната.


Франция атакува Исляма. Ние ще ударим сърцето на Франция, заявява Абу Зеид, лидер на Движението за единство и Джихат в Северна Арфика (MUJWA), клон на Ал Кайда в Ислямски Магреб, в телефонно интервю за Асошейтед Франс Прес


Навсякъде. В Бамако, в Африка и Европа, отговаря Зеид, попитан къде възнамеряват да предприемат нападения.


Франция отвори вратите на ада за всички французи. Тя падна в капан, който е много по-опасен от Ирак, Афганистан или Сомалия, заявява Омар Оулд Хамаха, говорител на MUJWA пред радио Europe 1.


Париж засили въздушните нападения в неделя, използвайки изтребители и бойни хеликоптери, при което успа да разрушиха тренировъчни лагери, продоволствени бази и укрепени центрове на екстремисти, превзети още април 2012 година. Сухопътни войски са обградили столицата Бамако.


Франция е решена да сложи край на ислямската доминация в северните части на Мали. Мнозина се опасяват, че това може да доведе до серия от атаки срещу западните части на страната, които да се разпространят в Йемен, Сомалия и Северна Африка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във