Банкеръ Daily

Новини

МАЖОРИТАРНИТЕ КАНДИДАТИ СКАРАХА БСП

Подредбата на мажоритарните листи и избираемите места в пропорционалните станаха причина за скандали в БСП. На партийния пленум кандидатите бяха одобрени, а още на другия ден последваха разправии и хвърляне на партийни книжки. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обяви на 11 юни пред Нова телевизия, че напуска червените. Отива си, както самият той каза, заради съюза на БСП с ДПС, който, изглежда, се превръща в трайна братска дружба. Историкът отрече, че ще бъде мажоритарен кандидат на ГЕРБ, както се говореше. Внучката на Тодор Живков и досегашен депутат от БСП Евгения Живкова съобщи, че излиза от политиката,заради лични мотиви. В същото време тя обяви неудовлетворението си от подредбата на листите. Когато една коалиция се стреми да управлява, трябва да издига популярни личности на първите места, каза Живкова.
Народният представител Георги Близнашки, който напоследък влезе в доста пререкания с официалната партийна линия, не крие, че е на път да направи същото. Той окачестви като тъжна история дебатите на вчерашния пленум, заради кандидатурата на коалиционния им партньор Цветелин Кънчев (Дон Цеци), лидер на Евророма, осъждан за изнудване и побой. Антон Кутев пък, нежелан дори за общински съветник в София, се е оказал водач на листата в Силистра, коментира още Близнашки.
В крайна сметка в четвъртък говорителят на БСП Корнелия Нинова коментира, че БСП и Евророма няма да участват заедно на вота, като посочи, че партията на Дон Цеци формално не е в Коалиция за България, а имат подписано само споразумение за подкрепа. Според неофициална информация обаче ромскят бос се оттегля, защото не се е намерила червена партийна организация, която да го иска на избираемо място в листите си.
Подреждането на червената листа за Европарламента миналия месец накара депутата Татяна Дончева да се откаже от политиката, но според самата нея, временно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във